Alle werknemers van Avebe, het bedrijf waar ik werk,  kregen rond de afgelopen kerstdagen een ‘twinkeling’ in hun brievenbus. Met deze ‘twinkeling’ was het mogelijk om via een bepaalde website een kerstgeschenk naar eigen keuze uit te zoeken. Een collega uit ons team vertelde dat ze voor het boek ‘Schilderslief’ van Simone van der Vlugt had gekozen, maar dat ze nog niet in het boek begonnen was. Ik had al bedacht dat ik ook voor een boek zou kiezen, dat leek mij ook wel wat. Toen ik m’n ‘twinkeling’ uitzocht had ik de keuze uit een enorme lijst boeken. Het duurde niet lang of ik had hetzelfde boek als mijn collega uitgezocht. Toen ik eenmaal begon te lezen in het boek was ik verloren.

Een vrouw in Noord-Hollands kostuum, op de rug gezien, misschien Geertje Dircx, 1636-1638, een tekening van Rembrandt. BEELD TEYLERS MUSEUM HAARLEM

In 2019 was het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn overleed. Er zijn in 2019 diverse tentoonstellingen georganiseerd om aandacht aan het Rembrandtjaar te geven. Simone van der Vlugt besteedde ook aandacht aan het Rembrandtjaar, maar gooide het over compleet een andere boeg. Op basis van terug gevonden archiefstukken schreef ze een historische roman over Geertje Dircx. Dit boek werd dan ook niet voor niets tijdens het Rembrandtjaar gepubliceerd. Geertje Dircx wordt op een zomerdag in 1650 door het vroedschap van Amsterdam aangehouden en voor een periode van 12 jaar opgesloten in het spinhuis van Gouda. Rembrandt van Rijn is al meerdere jaren haar geliefde, maar de liefde van Rembrandt bleek van voorbijgaande aard toen hij verliefd werd op een jongere vrouw. Door haar een lange tijd op te laten sluiten in het spinhuis werd Geertje Dircx monddood gemaakt. Geertje laat het er niet bij zitten en klaagt de beroemde schilder aan. Vanwege een slechter wordende gezondheid mag Geertje Dircx uiteindelijk vervroegd het spinhuis verlaten. Geertje Dircx is de hoofdpersoon uit het boek en kijkt in deze roman terug op haar leven.

Het Amsterdamse krakeelregister:
Verwikkelingen rondom een voorgenomen huwelijk werden door de Bank van Huwelijkse Zaken opgetekend in de zogenaamde krakeelregisters. In dat Amsterdamse register duikt op 23 oktober 1649 de zaak op van Rembrandt van Rijn en zijn toenmalige huishoudster en kindermeid Geertje Dircx. Die wil de schilder aan zijn trouwbelofte houden, of hoopt, als er geen huwelijk inzit, op financiële ondersteuning. Na beraadslagingen luidde het vonnis van de commissarissen dat Rembrandt haar 200 gulden per jaar moest betalen. Hoewel Rembrandt het vonnis niet betwistte, lukte het hem door manipulatie Dircx in een dusdanig kwaad daglicht te stellen dat zij uiteindelijk vijf jaar werd opgesloten in het Spinhuis in Gouda.

Ik heb het boek in twee dagen uitgelezen. De eerste dag had ik een beginnetje gemaakt en circa 20 of 30 bladzijden gelezen. Toen ik het boek de volgende dag weer pakte heb ik de rest van het boek in één adem uitgelezen. Op de een of andere manier weet Simone van der Vlugt de ruimte tussen de bekende feiten (de bewaarde archiefstukken) geloofwaardig in te vullen. De verschillende archiefstukken rond deze kwestie zijn pas 50 jaar geleden herontdekt. Ik vond het boek een prachtige mengvorm tussen historische bronnen en fictie. Zeker een aanrader dus! Simone van der Vlugt zegt zelf het volgende over Schilderslief: ‘Het valt me op dat in het herdenkingsjaar van Rembrandt zijn liefdesrelatie en conflict met Geertje Dircx nergens ter sprake komen. Alsof men het daar liever niet over heeft, omdat het een heel ander licht op Rembrandt werpt. Maar ik vind het vooral belangrijk dat er eerherstel voor Geertje komt.’

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.