Ik ben al héél lang een fan van de muziek van Dave Van Ronk. Toen ik de man hoorde spelen op het country-festival in Zweeloo (in juni 1985) was ik verkocht. In die periode woonde ik op de 4e verdieping in een flatje aan de Pieter Langendijkstraat in Hoogezand. Toen ik van Rienk Janssen het verzoek kreeg om Dave Van Ronk en z’n vrouw Andrea Vuocolo-Van Ronk een paar dagen onderdak te bieden hoefde ik ook niet zo lang te aarzelen. Het werden een paar aparte dagen met veel gesprekken en veel luisteren naar muziek uit mijn verzameling (m’n platenkast werd compleet overhoop gehaald). Sindsdien is m’n Dave Van Ronk verzameling aanzienlijk uitgebreid.

Het was dan ook geen wonder dat ik dit boek ook aan heb geschaft. Het verdween vervolgens in mijn boekenkast. Daar heeft het jaren gestaan. Het boek stond weliswaar op mijn lijstje van boeken die ik  ‘nog een keer wilde lezen’, maar veel prioriteit had het niet. Eerder dit jaar bracht Strictly Country Records een CD uit (in zeer beperkte oplage) van opnamen van Dave Van Ronk van het bewuste festival in Zweeloo. Apetrots was ik op het feit dat mijn foto’s voor deze CD werden gebruikt. Voor mij was deze CD een mooie aanleiding om tijd te nemen dit boek maar eens te gaan lezen.

Dave begon te schrijven aan een soort van alles omvattende muzikale geschiedenis van Greenwich Village, New York. In die periode volgde Elijah Wald gitaarlessen bij Dave en werd de medeauteur van het te schrijven boek. De ziekte van Dave Van Ronk maakte het voltooien van z’n project echter onmogelijk. Uiteindelijk – na het overlijden van Dave Van Ronk in 2002 – was het aan Elijah Wald om het boek te voltooien. In 2005 kwam dit boek uit. Ik heb het met veel plezier gelezen en was ronduit verbijsterd over de namen van musici die in dit boek aan de orde komen. Dave Van Ronk was inderdaad The mayor of MacDougal Street. Een indrukwekkend boek! Het boek zou later dienen als de basis voor de film ‘Inside Llewyn Davis’ van de Coen Brothers. Deze film is trouwens ook een aanrader! Dit boek beschrijft een boeiend stuk muzikale geschiedenis en is wat mij betreft te vergelijken met het boek ‘Baby, let me follow you down. The illustrated history of the Cambridge folk years’ van Eric Von Schmidt en Jim Rooney uit 1979.Voor degenen die het boek niet gelezen hebben een kleine terugblik van Andrea Vuocolo-Van Ronk op een ontmoeting tussen Dave Van Ronk en Bob Dylan. Ik vond dit verhaal in een artikel over Dave Van Ronk in het blad Rolling Stone.

Andrea Vuocolo Van Ronk, who met Van Ronk in the Seventies but didn’t hook up with him until the early Eighties (Van Ronk was married before, to Terri Thal), recalls the time she and Van Ronk had just returned home to their Village apartment after a trip. There was a knock on the door, and expecting it to be Van Ronk, who’d run out for an errand, she opened it — and found Bob Dylan standing there. ‘Dave around?’ he asked. She invited him in and offered him coffee, and the two waited for Van Ronk to show up, after which the two men talked for hours. ‘I thought, ‘Bob Dylan is sitting in my living room’, says Andrea Vuocolo Van Ronk. ‘He seemed a little nervous, but he wanted to be alone with Dave, and Dave was very happy to see him’.

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.