Sinds een jaar of vijf bevindt mijn werkplek zich achter op de Zernike Campus in Groningen. Voor mij een ideale situatie, want ’t is maar een paar minuten fietsen. Dat het zo dichtbij is geeft me de ruimte om af en toe een iets langere route naar het werk te bedenken. Ik weet dat er op voormalige baggerdepot op de plek waar het Reitdiep en het Van Starkenborghkanaal elkaar kruisen een zonnewarmtepark wordt aangelegd. Af en toe fiets er even langs om te kijken hoe ver men is met de werkzaamheden. Deze ochtend werd mijn aandacht getrokken door twee akkervarkens die zich te goed deden aan Bereklauw (en dit compleet aan het verwijderen waren).

Het duurzame nutsbedrijf Warmtestad is de opdrachtgever voor de aanleg van het grootste zonnewarmtepark (zonthermie) van Nederland. En de derde van de wereld. Het zonthermiepark heeft een oppervlakte van 12 hectare en zal duurzame warmte leveren aan het Groningse warmtenet. De zonnewarmte is voldoende voor 25 procent van alle warmte die de ruim 12.500 aangesloten huishoudens en bedrijven uit Noordwest Groningen verbruiken. Het technisch innovatieve zonproject wordt gebouwd op het voormalig baggerdepot in Dorkwerd, nabij de stad Groningen. Het park wordt landschappelijk en ecologisch ingepast.
Als de zon schijnt, vangt de collector het zonlicht op en zet dit om in warmte. Deze duurzame warmte wordt opgeslagen in een buffertank en vervolgens richting het warmtenet geleid. Een warmtenet is een leidingnetwerk onder de grond waarmee we warmte vervoeren naar gebouwen en woningen door middel van warm water. Hiermee worden woningen en gebouwen verwarmd en warm water uit de kraan geleverd om bijvoorbeeld mee te douchen. Een warmtenet is een duurzame en innovatieve energieoplossing dat eenvoudig te gebruiken is en waar veel mensen tegelijk gebruik van kunnen maken. Een duurzaam alternatief voor Gronings gas.

De varkens van Akkervarken uit Valthermond bemoeien zich al een aantal jaren met de grote populatie aan bereklauw op en rond de Zernike Campus. Voor mensen is bereklauw een giftige plant, maar deze varkens vinden het een lekkernij. Bereklauwen worden enorm groot en door de schaduwwerking van de planten nemen ze het zonlicht weg waardoor andere plantensoorten minder goed kunnen groeien. Wat mij betreft mogen de varkens rustig hun gang blijven gaan…

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.