Dagblad van het Noorden, vrijdag 5 juni 1987.

Het was heel lang geleden, dat op de pinkstermaandag 8 juni 1987 Het 5e Big Bear bluegrass festival werd georganiseerd in Papenvoort, op slechts een paar kilometer van het veel bekendere Grolloo. Het was voor verschillende mensen een gedenkwaardige dag. De bekende fiddler Joost van Es schrijft in het in 2021 verschenen boek: ‘Tussen Grolloo en Austin; Egbert Meijers, 50 jaar liedjes met hart en ziel’ een mooie alinea over Big Bear dat het onderwerp van deze post is. ‘Het was omstreeks 1984. Via een liefhebbersblaadje van bluegrass- en old-time muziek was mij bekend geworden dat violist Mark O’Connor, zanger Peter Rowan en zijn dobro-collega Jerry Douglas  een concert zouden spelen. In Drenthe. Op het terrein van een instituut voor gehandicapten waar een bekende van me werkte en woonde’. Die bekende was Egbert Meijers natuurlijk. Verderop lezen we: ‘Dat optreden werd een mijlpaal in mijn leven. Het heeft richting gegeven aan dat – nu ik 52 jaar ben – wat ik nog steeds doe’.

Ik maakte foto’s van het evenement met de intentie dat ze in het blad Strictly Country geplaatst zouden gaan worden. Volgens mij is dat destijds ook gebeurd. Een jaar of zeven geleden begon ik met deze website en in mei 2022 plaatste ik een post over het Big Bear festival.

En daar, achter de meest linkse microfoon standaard, zit een klein kereltje met een helderblauw trainingspakje…

Een tijdje terug nam Egbert Meijers contact met me op. Op één van de foto’s van die dag staat een klein ventje van amper 7 jaar oud in een helderblauw trainingspakje. Dat kleine ventje (zo bleek pas veel later) was Bertolf Lentink uit Zwolle. Egbert wilde de foto aan Bertolf geven want de beide mannen kennen elkaar. Tegenwoordig is Bertolf vooral bekend als een muzikant die duidelijk inspiratie opgedaan heeft op die fameuze pinkstermaandag in 1987. Dat laatste feit had ik niet helemaal in de gaten, maar ‘k heb me de afgelopen paar maanden iets meer in de muziek van Bertolf verdiept. Ik kan er maar één ding over zeggen: ‘Gaat dat zien! En vooral luisteren!’ Zijn album ‘Bluefinger’ (mensen uit Zwolle worden al generaties lang ‘Blauwvingers’ genoemd) klinkt werkelijk fantastisch! Uiteraard heb ik Egbert Meijers de scan van de foto gestuurd…

Amper twee weken geleden keek ik tijdens een middagpauze op mijn werkplek even op Facebook en kwam ik een stukje tegen van Pieter Groenveld tegen. De tekst van zijn post begon met: During Bertolf’s interview and performance on the last Sunday’s ‘Groenteman op zondag’ tv show a photo – by Harry Vogel – of a performance  by Peter Rowan, Mark O’Connor and Jerry Douglas in Papenvoort, 1987 came by’.

Daar wilde ik uiteraard meer van weten. Echter de uitzending van al geweest en ik had ‘um niet gezien. Gelukkig kunnen we – binnen bepaalde grenzen – ook programma’s terug kijken. Dat heb ik die avond maar gedaan. Er kwam inderdaad een foto voorbij van een optreden van Peter Rowan, Mark O’Connor en Jerry Douglas in 1987 in Papenvoort. In het publiek zat een klein ventje in een helderblauw trainingspakje aandachtig te luisteren. Ik had die foto gemaakt!

En dan wordt er uitgezoomd en dan blijkt ineens dat de foto het formaat van muur in onze woonkamer heeft gekregen. Indrukwekkend en bijzonder… Gijs Groenteman (rechts) in gesprek met Bertolf Lentink (links).
Live vanuit de Lichtfabriek in Haarlem is Groenteman op Zondag het cultuurprogramma van BNN VARA dat je wekelijks wil bijwonen. Met gasten en publiek wordt er in de studio gelachen en gekletst en muziek gemaakt. Verrassende instarts worden afgewisseld met serieuze en prikkelende gesprekken, met zowel gevestigde namen als opkomende talenten. Je krijgt dus live een warme en sprankelende gids door het grote aanbod van cultuur. Van opera tot tentoonstelling, van theater tot muziek, dans, street art en musical, maar ook literaire festivals, museumkunst en film. In Groenteman op Zondag komen alle disciplines aan de beurt. In de rubriek ‘Teenage Kicks’ een gesprek met muzikant Bertolf over zijn vroegste muzikale invloeden. Ook treedt hij op met de huisband van ‘Groenteman op Zondag’.
De foto’s met een zwart randje zijn met mijn telefoon gemaakt van het scherm van onze televisie. Duidelijk is het logo van BNNVARA te zien…

Trots was ik! Verbijsterd… Ja, dat ook! Maar vooral heel erg trots.

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.