Een collega had het jaren geleden regelmatig over ‘de groene zweem’. Dat was een erg korte periode in de opmaat naar het voorjaar waarin er nog geen blaadjes aan de bomen zitten, maar er al wel een spoor van groen in de omgeving zichtbaar begint te worden. Dit jaar heb ‘de groene zweem’ eerlijk gezegd compleet gemist. Een ander teken dat het voorjaar in aantocht is zijn natuurlijk bloeiende krokussen in de tuin. Ook die tijd is helaas al weer grotendeels voorbij. Een wat duidelijker gegeven is het moment dat onze Japanse esdoorn weer zijn prachtige rode bladeren krijgt. Een mooi moment ergens tussen deze ‘mijlpalen’ is het moment dat onze Pieris ‘Forest Flame’ gaat bloeien. Dat is het moment dat buren naar ons voortuintje kijken om te ontdekken waar die prachtige rode kleur vandaan komt. Voor ons een duidelijk signaal dat het voorjaar er echt aan komt!

De veel te vroeg overleden Groninger singer-songwriter Ede Staal zong een schitterende eigen tekst over het naderende voorjaar. Het eerst couplet omschrijft heel duidelijk waar Ede aan dacht bij het naderende voorjaar…

’t Zel weer veujoar worden,
’t Zel weer veujoar worden.
Ik roek t aan de lucht,
En d’eerste holtdoef vlugt.
De winter was laang,
En ik was baang,
Dat t nooit weer veujoar worden zol.
Mor t komt aaltied wel goud.

Pieris ‘Forest Flame’ heeft de Nederlandse naam Rotsheide. Rotsheide is een plant uit de heidefamilie, de oorsprong van de plant is Oost-Azie en Japan. De rotsheide is een zuurminnende wintergroene tuinplant, die het vooral goed doen op zandgrond, veengrond en Lössgrond.

De mooie rode kleur zijn de jonge scheuten van de plant. De bloemen zijn een beetje crèmeachtig van kleur en zijn uitbundig aanwezig in grote trossen. Wat we ook met ons tuintje van plan zijn; die Pieris ‘Forest Flame’ blijft staan!

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.