Op 17 februari 2024 bestond de Vereniging Stad en Lande precies 100 jaar. Dit wordt gevierd met allerlei activiteiten. Klik op de afbeelding om naar de website van de vereniging te gaan. Ook geven we een kwartaalmagazine uit dat uiteraard Stad & Lande heet. De afbeelding is van de voorkant van het eerste nummer van 2024.

Ik ben sinds eind november 2022 secretaris van de vereniging Stad en Lande in Groningen. In onze statuten staat dat: ‘Het doel van de vereniging is bestudering van, en bevordering van de interesse in de Groninger geschiedenis, en cultuur historisch erfgoed in de breedste zin van het woord, alsmede de behartiging van de belangen op deze gebieden’. Eerder al was ik eens gevraagd voor deze rol, en in 2022 (kort na de COVID-19 pandemie) kwam het dan uiteindelijk tot verkiezingen. Ik beschouw mijn rol als een mooie taak, en gezien het feit dat mijn pensionering over circa 13 maanden een realiteit gaat worden, ook een taak die op het goede moment komt. Zeker gezien het feit dat ik na mijn pensionering over aanzienlijk meer vrije tijd zal gaan beschikken. Tegelijk met mij traden ook een penningmeester en een ander bestuurslid aan. Enkele weken geleden kozen we een nieuwe voorzitster waardoor we toen ‘opeens’ een ‘compleet nieuw’ bestuur hebben. Om elkaar beter te leren kennen besloten we een dag ‘de hei op te gaan’. Onze penningmeester had bedacht dat borg Ewsum een mooie locatie in de buurt van Groningen zou zijn (iets waar we het overigens van harte mee eens waren) en de dag voor Hemelvaart was het zo ver. Hoewel er geen heide te vinden is in de tuinen van Ewsum hebben we er een goed bestede dag gehad en ook nog de gelegenheid gehad om even een rondje te wandelen…

Een heidag verwijst meestal naar een bijeenkomst of vergadering die wordt gehouden buiten de normale werkomgeving, meestal op een rustige en afgelegen locatie, zoals een bos of boerderij. Heidagen worden vaak georganiseerd door bedrijven, teams of groepen om zich te concentreren op strategische planning, teambuilding, besluitvorming of andere belangrijke zaken. Tijdens een heidag hebben deelnemers de mogelijkheid om zich te concentreren op specifieke doelen zonder de afleidingen van het dagelijkse kantoorleven. Dit kan de creativiteit en samenwerking bevorderen en helpen om nieuwe inzichten te verkrijgen of complexe vraagstukken op te lossen. Heidagen kunnen variëren in duur, van een enkele dag tot meerdere dagen, afhankelijk van het doel en de behoeften van de groep.
Vanaf de 14e eeuw stond even buiten het dorp Middelstum de borg Ewsum. De borg kende tijden van rijkdom en armoede en veranderde in de loop der eeuwen behoorlijk van uiterlijk. In 1863 besloot de toenmalige eigenaar, H.W. Wierda, borg en koetshuis vanwege ernstig verval te slopen. Alleen de geschutstoren, een symbool van weerstand en koppigheid, bleef gespaard. De gevelsteen leest nog: ‘Ano 1472 heeft Jr. Onno van Ewsum dit gebout tegens de wille van Gronnigen vid. Schotanim’.
Ik maakte deze foto van de desbetreffende gevelsteen. Het was een werkje om de achtergrond te verwijderen, maar zo komt de tekst op de steen wel beter naar voren.
De deur van de donjon (geschutstoren) stond toevallig open. ‘k Ben even binnen wezen kijken…

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.