Ik ben geboren op 13 juni 1958 aan de Molenhorn 24 in Zandeweer; een dorpje onder de rook van Uithuizen op ’t Hoogeland in Groningen. Ons huis stond schuin tegenover de molen Windlust, die daar al generaties lang staat. Mijn vader was in 1956 met m’n moeder getrouwd en had de kwekerij van z’n ouders verworven, voortgezet, en uitgebreid. Bijna twee jaar later werd ik geboren en vernoemd naar opa Vogel, die in 1953 overleden was, nog voordat m’n vader en moeder elkaar leerden kennen.

Zandeweer was een rustig dorpje, met een relatief groot aantal kwekerijen. Mijn vader richtte zich voornamelijk op anjers, gerbera’s, maar ook op tomaten, komkommers, en meloenen. De bloemen werden voornamelijk gekweekt in de kas het dichtste bij het woonhuis en de andere zaken in de achterste kas. Een paar huizen verderop woonde oma Vogel; ze kwam ontzettend veel bij ons over de vloer. Zo veel zelfs dat ik haar ‘oma moe’ noemde (omdat m’n vader het steeds over moe had). De opa en oma van m’n moeders kant woonden in Uithuizermeeden; die noemde ik ‘opa en oma Mei’ (want in het Gronings zeg je ‘Mei’ in plaats van Uithuizermeeden). Tot m’n 11e hebben we op de kwekerij in Zandeweer gewoond.

Het overzicht van de Molenhorn is een ansichtkaartje; waarschijnlijk uit 1962 (ik was toen 4 jaar oud). Ons huis staat links op de foto (met dubbele schuurdeur). De foto van de kwekerij is van de omloop van de molen schuin tegenover ons huis gemaakt. Mijn vaders broer Jan heeft lang geleden een tekening gemaakt die sterk lijkt op de foto zoals die vanaf de molen gemaakt is.

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.