Twee keer eerder schreef ik – naar aanleiding van iets wat mijn vader me ooit eens vertelde – over de Halifax B III bommenwerper met serienummer HX333, code NP – J for ‘Jane’ die na verschillende keren beschoten te zijn door Duits luchtafweergeschut in de nacht van 28 op 29 januari 1944 bij Zandeweer (het dorp waar ik geboren ben) een noodlanding heeft gemaakt. Beide posts zijn hier en hier terug te lezen (beide posts openen in een nieuw tabblad).

Het Nieuwsblad van het Noorden (zoals het Dagblad van het Noorden destijds heette) had toentertijd de rubriek ‘Noorder Rondblik’. Op zaterdag 4 december 1981 werd dit verhaal geplaatst.

Jan Pentinga heeft net als ik tijdens zijn kinderjaren ook in Zandeweer gewoond (een stukje verderop aan de Molenhorn waar wij ook woonden) en heeft hetzelfde verhaal als ik van zijn vader gehoord. Hij nam een paar dagen terug via Facebook Messenger contact op en vertelde dat hij aan de slag was gegaan met de informatie die beschikbaar was en dat hij tot aan iets andere plaatsaanduiding was gekomen waar het vliegtuig destijds een succesvolle noodlanding maakte. De reactie van Jan was dermate interessant (naar mijn mening) dat het een aparte post verdiend. In de groene tekst laten we Jan aan het woord…

Hallo Harry, ik lees over het neergestorte vliegtuig bij Zandeweer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik heb mijn vader er ook over gehoord in mijn herinnering. Het is een mooi verhaal. Een en ander staat ook vermeld in een boek met als titel ‘Bierum in de branding’. In dat boek staan meer verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Mooi met de foto erbij en de lijst met neergestorte toestellen. Heel bijzonder. Dankjewel.

Het vliegtuig (wat ik van mijn vader weet) was net buiten Zandeweer neergestort, als ik mij goed herinner heeft mijn vader dit gezien of meegemaakt, vanuit onze kwekerij kon je het toestel in het weiland zien liggen. Mijn vader had hetzelfde verhaal als jouw vader. De Duitsers verhinderden dat je dichterbij kon komen bij het vliegtuig.

Harry, ik heb even een vergelijk gemaakt in de foto, volgens mijn vader stond de vliegtuig vrij dicht bij (circa 50 meter of meer) het huis van de familie Bruin naast ons, maar nog wel op het weiland van Meinardi. Kijk maar eens goed op de foto’s hieronder, volgens mij zie je daar de skyline van Oldenzijl en Uithuizermeeden. Want de boerderij staat er nog net zo gezien vanuit de Molenhorn. Dus het is niet de skyline van Zandeweer.

Dus op de laatste en de eerste foto is het de skyline van Oldenzijl en Uithuizermeeden. De boerderijkap aan oostzijde is over de loop van de jaren onveranderd gebleven. Ik heb de vergelijking uit Google Maps gehaald, een en ander is zichtbaar op alle foto’s ook de loop van de Noorderweg. En de zon komt op in het oosten, aan de schaduwen op de foto kan je zien waar meeste licht vandaan komt.

Op deze eerste foto zie je van de boerderij als je ze sterk inzoomt twee schuren, dat klopt ook met de huidige situatie.

Op deze laatste foto zie je iets meer de skyline van Oldenzijl, op de eerste foto iets meer de skyline van Uithuizen en iets van de skyline van Uithuizermeeden. Ik herinner mij in de winter met sneeuw deze skyline heel duidelijk, want als we dan achter ons huis stonden konden we heel ver kijken over de kale besneeuwde weilanden en de Noorderweg.
Hierboven de boerderij als ik aan kom rijden vanuit Uithuizen/Doodstil over de N999. Je ziet als je inzoomt de molen en naar rechts de toren. Maar de wolfskap van de boerderij staat net andersom.

De conclusie van Jan is dat het vliegtuig weliswaar op het land van de boerderij van Meinardi aan de Noorderweg een noodlanding maakte, maar dat het vliegtuig uiteindelijk bijna op de Molenhorn, bijna in de achtertuin van de familie Bruin, tot stilstand is gekomen. Dus niet min of meer tegenover het huis van mij grootouders, maar een paar honderd meter verderop richting Eppenhuizen.

Ik vind het geweldig hoe op je op zo’n manier gezamenlijk dingen dan reconstrueren en de geschiedenis weer een gezicht kan geven.

Ties Groenewold is schrijver van het boek ‘Rottumer oorlog’. Hij gaf op Facebook de bovenstaande reactie. Het lijkt er dus op dat Jan Pentinga’s analyse er niet zo gek ver naast zat. En zo is de cirkel weer rond. Mooi toch?
Screenshot via Ties Groenewold: De Halifax B III is tot stilstand gekomen in een sloot. Deze sloot is op moderne luchtfoto’s nog goed te zien als groene streep in het weiland.
Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.