Dat John Steinbeck een van mijn favoriete schrijvers is heb ik eerder eens al aangegeven. Onlangs zag ik ergens in de Groningen een graffiti van Pigasus, een vliegend varken. Daardoor wordt zo’n schrijver waar je ondertussen meerdere planken vol met boeken van (over) hebt toch weer wat meet op de voorgrond in je gedachten geplaatst als het ware. Gisteravond realiseerde ik me dat ik meerdere exemplaren van zijn boek ‘The Grapes of Wrath’ in mijn boekenkast heb staan.
Steinbeck schreef in een naturalistische/sociaal-realistische stijl, vaak over arme mensen uit de arbeidersklasse. Zijn werk The Grapes of Wrath (De druiven der gramschap) vertelt het verhaal van de Joads, een arme familie uit de Amerikaanse staat Oklahoma tijdens de ‘Dust Bowl’, hun tocht naar de staat Californië en de problemen die ze daarbij ondervinden . De roman stelt op een indringende manier het immigratievraagstuk aan de orde en wordt gezien als een verdediging van de armen tegen de rijken. Bron: Wikipedia
Steinbeck won ooit de Nobelprijs voor lieratuur (in 1962), voor het boek ‘The Grapes of Wrath’ won hij in 1939 de Pulitzerprijs. Dit boek werd in 1940 verfilmd met Henry Fonda (de vader van Jane Fonda) in de hoofdrol. Tom Joad – de hoofdpersoon uit het verhaal – is later uitgebreid bezongen door onder andere Woody Guthrie en Bruce Springsteen. Het aardige is dat een van mijn exemplaren van The Grapes of Wrath is gesigneerd door zowel Henry Fonda (Tom Joad), Jane Darwell (Ma Joad) en John Carrradine (Casey). Over de loop der jaren heeft dit boek van John Steinbeck een grote invloed gehad op de manier waarop over het immigrantenvraagstuk werd gedacht, wat dat betreft is het waarschijnlijk een van Steinbeck’s meest politieke boeken… Misschien moet ik binnenkort het maar eens weer herlezen…
Facebook reacties