We hadden bedacht dat we in de kerstvakantie een paar dagen weg wilden. Meestal huren we in een dergelijk geval een huisje via Airbnb en ook deze keer was het weer gelukt om een huisje te vinden. We gingen 4 dagen naar Zwolle en kwamen daar terecht in B&B ‘Op de Kuyerlatten’. Deze mooi verbouwde schuur was eens een koeienstal en later de werkplaats van een installatiebedrijf. Wij troffen een mooi huisje aan met twee comfortabele bedden, een fijne badkamer en een goed uitgeruste keuken. We werden allerhartelijkst ontvangen door een grote vriendelijk kwispelende hond en een gastheer die direct koffie voor ons ging zetten.

Onze gastvrouw had een mooie kerstster (de bekende plant met mooie rode schutbladeren) voor ons op de eettafel neergezet. Het heeft ons een paar dagen gekost om te bedenken dat we beiden erg gevoelig zijn voor het stuifmeel van deze plant. Toen we dat eenmaal in de gaten hadden, hebben we de plant voor de rest van ons verblijf naar de meterkast verbannen (en bij ons vertrek weer netjes op de eettafel teruggezet). Thuis in Groningen hadden we al bedacht dat we vanwege de kerstdagen een wildstoofpot (hert/haas/wild zwijn) wilden maken. Thuis in Groningen was ik een week van tevoren al bij Slager Patrick in de Nieuwe Ebbingestraat geweest om het vlees te bestellen. Alle boodschapjes die nodig waren hebben we vanuit Groningen meegenomen. Het gerecht maken kost vrij veel tijd, maar is op zich niet zo heel veel werk. Wat hebben wij lekker gegeten die dagen! Heerlijk!

Ingrediënten 5 personen: 1 kg wildpoulet van hert, haas en wildzwijn; 150 gram gerookte spekreepjes; 250 gram sjalotten; 250 gram (kastanje)champignons; 250 ml rode wijn; 250 ml wildbouillon of wildfond; 1 el mosterd; 2 sneetjes peperkoek; 2 laurierblaadjes; 4 kruidnagels; enkele takjes tijm; 8 jeneverbessen; 1 tl piment; peper en zout. Bereidingswijze: braad het vlees aan en doe alle kruiden erbij; bak in een andere pan het spek met de sjalotten daarna gaat alles bij elkaar; voeg de mosterd, wijn en de bouillon toe en laat het geheel ongeveer 2 tot 3 uur op een klein pitje sudderen; voeg, indien nodig, bouillon of wijn toe; voeg op het laatst de champignons en de peperkoek toe; laat het nog even stoven totdat de champignons gaar zijn en het vlees zacht is. Serveertip: Lekker met rode kool of spruitjes. Een stoofpeertje en/of appelcompote maakt het helemaal tot een feest.

Allebei hadden we een paar boeken meegenomen. Ik had mijn laptop mee om een paar stukjes te schrijven voor dit blog en zo kwamen we de dagen wel door. ‘Op de Kuyerlatten’ bevindt zich aan de noordelijke rand van Zwolle – in de wijk Berkum – en daar is het heerlijk wandelen. Dit hebben we twee keer gedaan. De omgeving deed ons een beetje denken aan de ruigte en ruimtelijkheid van De Onlanden, het waterbergingsgebied ten zuiden van Hoogkerk. Het huis staat op het erf van de eigenaar. Je ziet elkaar heen en weer lopen en maakt af en toe een praatje. De kippen scharrelden gewoon los om het huisje. Op een bepaald moment had een van de kippen bedacht dat de vensterbank een mooie plek was. We schrokken ineens van een kip voor het raam… We hebben er een paar heerlijke dagen gehad, we hebben lekker gelezen, een paar mooie wandelingen gemaakt en als afsluiter hebben we nog een middag gewinkeld in Zwolle (dat was immers vlakbij). Al met al een leuk uitstapje!

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.