Ansichtkaartje uit mijn verzameling met handtekening van John Steinbeck.

Vroeger, toen ik nog op de HAVO zat was ‘Of mice and men’ van John Steinbeck verplichte kost. Onze leraar Engels (meester Tjoelker voor de kenners) was zelf een liefhebber van Steinbeck (en ook van Joan Baez trouwens). Op de een of andere manier werd ik toen al geraakt door de sociale bevlogenheid van Steinbeck en zijn structurele keuze voor de underdog. Over de loop van jaren en jaren bouwde in een aardige verzameling op. Van nagenoeg alles was Steinbeck geschreven heeft heb ik een vroege druk, en van sommige dingen een eerste druk. Over mijn versie van ‘The grapes of wrath’ heb ik als eens eerder gepost… De verzameling omvat echter ook een paar eerste dag enveloppen, postzegels, lobbycards, een kopie van Steinbeck’s dossier bij de FBI enzovoorts… Over de drie vrouwen in Steinbeck’s leven had ik echter amper wat gelezen, behalve dan datgene wat in de officiële biografieën staat (zoals bijvoorbeeld die van Jay Parini).

Meer over de drie huwelijken van John Steinbeck
John Steinbeck’s eerste huwelijk was met Carol Henning duurde van 1930 tot 1943. Carol Henning werd geboren in 1906 en overleed in 1983. Nog tijdens zijn huwelijk met Carol Henning ontmoette Steinbeck Gwendolyn ‘Gwyn’ Louise Conger in 1938 en viel als een blok voor haar. In 1943 eindigde het huwelijk met Carol Henning en nog hetzelfde jaar trouwde Steinbeck met Gwyn Louise Conger. Dit huwelijk hield 6 jaar stand (tot 1949). Gwyn Louise Conger werd geboren in 1916 en overleed in 1975. Nadat het tweede huwelijk van John Steinbeck was geëindigd trouwde hij in 1950 voor de derde en laatste keer, nu met Elaine Anderson. Dit huwelijk hield stand tot John Steinbecks’s dood in 1968. Elaine Anderson werd geboren in 1914 en overleed in 2003.

Afgelopen februari gingen Kees Jansen en ik een dagje naar Amsterdam vanwege het afscheidsconcert van Joan Baez in Koninklijk Theater Carré. Een goede boekenwinkel staat dan meestal ook op het programma. Deze keer wilde ik graag naar Waterstones (een mooie Britse boekenwinkel). Het was niet zo moeilijk om Kees mee te krijgen; hij is een groot liever van boeken van/over J.R.R. Tolkien. Ik heb een soortgelijke ‘afwijking’, maar dan met betrekking tot boeken van/over John Steinbeck. Over het afscheidsconcert van Joan Baez heb ik hier en hier al eerder geschreven… Bij de Waterstones in de Kalverstraat waren we (jaren terug) ook al een keer geweest, daarom wilde ik er heel graag nog weer eens ‘struinen’. Kees verloor vrij snel zijn belangstelling voor de kast met boeken van/over J.R.R. Tolkien. De meesten had hij al, of hij vond ze op dat moment te duur. Ik ging bij de ‘S’ van Steinbeck zoeken, maar vond niet iets waar ik blij van zou worden. Ik werd echter aangesproken door een medewerkster van Waterstones die me vroeg of ze wat voor me doen kon. Ik vertelde haar dat ik een verzameling heb van boeken van/over John Steinbeck en dat ik dacht hier een paar extra boeken voor mijn verzameling te kunnen scoren. Maar helaas, alles wat hier op de plank stond had ik al… Ik had mazzel die dag… Een paar minuten later was ze al druk voor mij aan het zoeken en nog even later meldde ze me dat ze twee boeken voor mij zou kunnen bestellen. Een van de twee ging over John Steinbeck’s 2e huwelijk in 1943; hij trouwde toen met Gwyn Conger-Steinbeck. Waar de andere over ging weet ik niet zo goed meer. Ik wilde natuurlijk graag iets aan mijn verzameling toevoegen. Zoals iemand ooit eens tegen me ze: ‘een verzameling is geen verzameling als er nooit iets bij verzameld wordt’. De jongedame bij de Waterstones zou de boeken voor me bestellen en ze vanuit Amsterdam doorsturen naar Groningen. Of ik even vooraf wilde betalen…

Ik was dit hele avontuur al weer vergeten toen ik ongeveer 3 maanden later een telefoontje uit Amsterdam kreeg. Van de twee bestelde boeken kon er maar één geleverd worden, of het goed was dat ze het geld van het andere boek in de vorm van een boekenbon terug zouden geven? Natuurlijk was dat goed! Een paar dagen later had ik mijn boek en een boekenbon in huis. Nadat ik eenmaal was begonnen met lezen duurde het niet zo lang voor ik het boek uit had. Het beeld dat ik had van John Steinbeck heb ik wat bij moeten stellen naar aanleiding van het lezen van dit boek. Gwyn Louise Conger heeft in een aantal interviews kort voor haar overlijden uitvoerig over haar relatie met John Steinbeck gesproken. Uit het boek komt hij naar voren als een egoïstische man met een kort lontje, die graag en veel naar de fles greep (hij dronk vaak en nogal veel). Triest was het om te lezen hoe de relatie met Gwyn op de klippen liep, en hoe Gwyn daardoor getekend werd. John Steinbeck was amper een paar jaar later getrouwd met Elaine Anderson. Ik was zo gefascineerd door dit boek dat ik een nieuw boek heb besteld; het boek dat Susan Shillinglaw een paar jaar geleden schreef over het huwelijk van John Steinbeck met Carol Henning, zijn 1e vrouw.

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.