Tijdens de zomervakantie had ik een berichtje gelezen dat de brug in Fraamklap vernieuwd was. Dit dorpje ligt in de buurt van Middelstum en het leek me dan ook aan aardig idee om de vernieuwde brug te gaan bekijken. Je moet af en toe een aanleiding hebben om een fietstochtje te gaan maken als het ware. Fraamklap was gauw genoeg gevonden. Nadat er een foto van de nieuwe brug gemaakt was bedacht ik dat ik wel door zou kunnen fietsen naar Zandeweer (mijn geboortedorp), vandaar zou ik dan ik Uithuizen m’n fiets op de trein kunnen zetten en weer terug naar Groningen gaan. In Uithuizen, tijdens een kleine pauze op een bankje bij de ingang van de Menkemaborg bedacht ik dat ik wellicht door zou kunnen fietsen naar Appingedam. Zo kwam deze windmee route tot stand… Rechtstreeks naar Appingedam fietsen was ongeveer de helft korter geweest, maar ja… Ondanks de af en toe dreigende luchten heb ik geen drup regen gehad, sterker nog, ik heb mijn kruintje zelfs een beetje verband… Volgende keer toch maar een petje mee?

Net voorbij Zuidhorn. Prachtig om te zien, niet zo fijn om over te fietsen…

K. ter Laanbrug in Bedum.
De vernieuwde brug in Fraamklap, het oorspronkelijke doel van deze fietstocht.

Oprit van de Menkemaborg.
Voorbij Uithuizen, op weg naar Oldenzijl.
Mijn oom Geert Vogel woonde samen met zijn gezin in dit huis in Oldenzijl. Voor het huis is een paar jaar geleden een Stolperstein aangebracht…
In 1944 werd Jan Huizingh uit Oldenzijl opgepakt en gedeporteerd naar Duitsland. Hier overleed hij zes weken later in een werkkamp. Jan Huizingh was ondergedoken om aan de Arbeitseinzats te ontkomen en werd eigenlijk per toeval aangehouden. Hij zag geen mogelijkheid te ontkomen en is via het Scholtenhuis in Groningen en Amersfoort naar een werkkamp in Rheinhausen gebracht waar hij zes weken na zijn aanhouding bezweek aan difterie. Huizingh is na de oorlog herbegraven in Zandeweer.
Appingedam.
Appingedam.
Fiets op de trein, rustig aan terug naar Groningen.
Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.