Een grootindustrieel in Groningen; Willem Albert en Jan Evert Scholten (31,2 km)
Dit jaar op 11 november is het precies 100 jaar geleden dat de coöperatie Avebe werd opgericht. Binnen ons bedrijf wordt uiteraard op diverse manieren aandacht aan dit eeuwfeest gegeven. Zo hebben onlangs een aantal van mijn collega’s een enorme fietstocht van 800 km gemaakt langs alle productielocaties van Avebe (vanaf Groningen via allerlei tussenstops naar Malmö in Zweden). Deze grote prestatie werd in slechts 5 fietsdagen afgelegd… Dat heb ik dus niet gedaan. Ik herinnerde mij nog wel een fietsrouteboekje uit 1996 langs diverse gebouwen in en om de stad Groningen die een relatie hebben naar Willem Albert en z’n zoon Jan Evert Scholten en heb dat maar weer eens opgezocht. W.A. Scholten was de grondlegger van het Scholtenconcern. In 1978 werden, na het faillissement van het Scholtenconcern, de aardappelzetmeelactiviteiten van Scholten overgenomen door Avebe. Ik kwam in dienst bij Avebe-Foxhol op 1 juni 1980 en heb deze overname niet bewust meegemaakt (maar er wel veel over gehoord). Willem Albert Scholten noemde zijn eerste fabriek in Foxhol ‘Tonden’, naar de streek van zijn jeugd in Gelderland. W.A. Scholten vond in Foxhol de perfecte plek voor het bouwen van zijn eerste fabriek. Het schone water wat nodig was kwam uit het Foxholstermeer en het vervuilde water werd geloosd op het Winschoterdiep. De route die ik gefietst heb is ongeveer 30 kilometer lang, en laat een en ander zien van de rijkdom en invloed van Willem Albert Scholten en z’n zoon Jan Evert Scholten op Stad en Ommeland. Hoewel dit niet de directe voorgeschiedenis van Avebe betreft is het natuurlijk wel een interessant aspect van de geschiedenis van onze regio. De bijschriften bij de foto’s heb ik uit de routebeschrijving van de fietstocht overgenomen.
Meer over Avebe...
De naam Avebe is de afkorting van Aardappelmeelverkoopbureau, met als telegramadres de afkorting Avebe. De coöperatie werd opgericht op 11 november 1919 als één verkoopcentrale tussen 12 Groningse en Drentse boerencoöperatieve Aardappelmeelfabrieken om namens hen goede verkoopprijzen te bewerkstelligen voor natief (onbewerkt) aardappelzetmeel. In 1921 traden nog 4 coöperatieve fabrieken toe tot de verkoopcentrale. Avebe begon al snel met inkoopcentralisatie, organiseerde kwaliteit- en procesverbetering en een uniforme boekhouding tussen de fabrieken. De boerencoöperaties verdrongen langzamerhand de private zetmeelbedrijven naar de productie van zetmeelderivaten. In 1948 werd de naam Avebe gewijzigd in coöperatieve Verkoop- en Productievereniging van aardappelmeel en derivaten Avebe B.A. en in 1956 werden de eerste derivaten (afgeleide producten van aardappelzetmeel) geproduceerd. De geschiedenis van Avebe is sterk verbonden met de geschiedenis van de Groninger Veenkoloniën. In 1963 nam Avebe de aardappelmeel- en derivatenfabriek Duintjer Wilkens Meihuizen & Co, opgericht in 1870, over en werd aldus een belangrijke speler op de wereldmarkt der zetmeelderivaten. Na het faillissement in 1978 van Koninklijke Scholten-Honig (KSH) werd een deel van het zetmeelbedrijf van het Scholten-concern, opgericht door Willem Albert Scholten in 1841, Nederlands eerste multinational, overgenomen.
Meer over Koninklijke Scholten-Honig...
De Groninger grootindustrieel Willem Albert Scholten was de grondlegger van de eerste moderne Nederlandse multinational. Aardappel(zet)meelfabrikage vormde de basis van het Scholtenconcern, W.A. Scholten werd geboren in het dorpje Loenen op de Gelderse Veluwe. Zijn vader was dorpspredikant. In 1841 vestigde W.A. Scholten zich in Groningen. Daar werden immers kolossale hoeveelheden aardappelen verbouwd. Onder de rook van Hoogezand-Sappemeer, in Foxhol, stichtte W.A. zijn eerste Groninger fabriek. Willem Albert schijnt ooit tegen Jan Evert gezegd te hebben: ‘Mijn zoon, wij zullen 25 fabrieken bouwen’. Die score van 25 haalde hij net niet. Hij stichtte namelijk 24 fabrieken: 14 in Nederland en 10 in het buitenland. Bij zijn dood was Willem Albert Scholten eigenaar van een fiks aantal fabrieken, grootgrondbezitter in de Groninger en Drentse Veenkoloniën, en grootaandeelhouder van de beroemde Holland-Amerika Lijn… En dat allemaal met maar enkele jaren lagere school… W.A. Scholten was een vermogend man toen hij in 1892 overleed. Omgerekend naar de huidige tijd bedroeg zijn nalatenschap ongeveer 100.000.000 euro. Willem Albert Scholten was in zijn tijd één van de rijkste mannen van Nederland. Hij liet zijn imperium na aan zijn zoon Jan Evert. Voortvarend als hij breidde Jan Evert het roemruchte familiebedrijf nog verder uit. Toen hij in 1918 in Den Haag stierf, was hij vele malen rijker dan zijn vader geweest was. Na Jan Everts’ overlijden ging het geleidelijk aan bergafwaarts met het ooit zo machtige Scholtenconcern. Aan het zelfstandige bestaan van de Scholtenfabrieken kwam een eind in 1965. Toen fuseerde Scholten met grootafnemer ‘Honig’ te Koog aan de Zaan. In 1978 raakte ‘Koninklijke Scholten Honig’ aan de rand van de afgrond en kwamen alle aardappelzetmeelactiviteiten in handen van de ‘AVEBE’, de Coöperatieve Verkoop- en Productievereniging van Aardappelen en Derivaten. Vandaag de dag bestaat het Scholtenconcern dus niet meer. Maar Willem Albert en Jan Evert leven voort in talrijke bouwwerken die ze hebben nagelaten. Verder zijn er monumenten die herinneren aan het illustere tweetal. Vader en zoon Scholten waren namelijk, naast ‘harde zakenmannen’, ook weldoeners. Ze besteedden erg veel geld aan de ontwikkeling van de regio en het welzijn van de bewoners.
Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.
Zeer interessant! Ik zou graag met u in contact komen in verband met de relatie Scholtens en het gebouw van VWDTP aan de Meerweg te Haren. Wij vieren eind september ons 110 jarig bestaan. Hoe kan ik u het beste benaderen? Vriendelijke groet, Hillien van Heuveln, Namens PR VWDTP
Het is vast wel bekend dat Dorien Knaap een proefschrift heeft geschreven over Jan Evert Scholten en de industriële ontwikkeling waar hij een prominente rol in speelde ?
Ik ben voornamelijk geïnteresseerd in traditionele folk- en countrymuziek, Groninger (cultuur)geschiedenis, en allerlei buitengebeuren. Vroeger trok ik er vaak op uit om meerdaagse fietstochten te maken, tegenwoordig fiets ik meer in de omgeving van de stad Groningen. In de jaren 80 van de vorige eeuw begon ik foto's te maken van de verschillende (huis)concerten die ik bezocht. Een paar jaar geleden heb ik al mijn oude negatieven gedigitaliseerd. Deze website kwam tot stand vanuit de wens iets met de toen gedigitaliseerde negatieven te doen...
Zeer interessant! Ik zou graag met u in contact komen in verband met de relatie Scholtens en het gebouw van VWDTP aan de Meerweg te Haren. Wij vieren eind september ons 110 jarig bestaan. Hoe kan ik u het beste benaderen? Vriendelijke groet, Hillien van Heuveln, Namens PR VWDTP
Ik heb vandaag een reactie gestuurd naar het aangegeven mailadres. Vriendelijke groet, Harry Vogel
Het is vast wel bekend dat Dorien Knaap een proefschrift heeft geschreven over Jan Evert Scholten en de industriële ontwikkeling waar hij een prominente rol in speelde ?
Ik heb ‘um al jaren in de kast staan. Maar… Erg aardig om het even te melden!