Ik ben iemand die dateert van vér voor de tijd van Spotify en YouTube. Vroeger (toen ik jong was) had ik een krantenwijkje. Ik bracht het Dagblad van het Noorden rond en verdiende daar wat zakgeld mee. Op een goede dag kocht ik mijn eerste LP. Volgens mij was het ‘Back home again’ van John Denver. Dat was spannend, want nu moest er ook apparatuur aangeschaft worden om die ene LP mee af te kunnen spelen. Ik heb toen geïnvesteerd in een mooie installatie van het merk Kenwood. Nooit geweten trouwens dat van hetzelfde merk ook mixers en keukenmachines te koop zijn, maar dat is een andere discussie. Toen ik net voor m’n 22e verjaardag een vaste baan kreeg bij de werkgever waar ik nu nog steeds werk had ik natuurlijk meer geld te besteden. Dat werd onder andere uitgegeven aan een rijbewijs en een nieuwe Mazda 323. Ik had ondertussen ook al kennis gemaakt met Riek Janssen, met A.G. & Kate en allerlei andere mensen. Die ene LP van John Denver kreeg in een razend tempo gezelschap van héél veel andere LP’s. Het duurde niet zo gek lang of ik had een echte verzameling. Zoals iemand vroeger eens tegen me zei: ‘een verzameling is geen verzameling als er nooit iets bij komt’. Dat was een goede rechtvaardiging om door te gaan met verzamelen…

Ik liep op een gegeven moment Kees Jansen tegen het lijf en dat was het begin van een goede vriendschap die tot op de dag van vandaag voortduurt. Samen bedachten we dat het tijd was geworden om betere apparatuur te kopen. Uiteindelijk bestond het leeuwendeel van onze muziekinstallaties uit allerlei componenten van het merk NAD. We hadden allebei een mooie digitale voorversterker gekocht (een NAD-118). Daar hadden we flink mazzel mee, want toen we ze kochten waren ze overjarig, maar wel nieuw. We betaalden er 250 of 350 gulden voor, dat weten we ook niet zo goed meer. Kees vond een machtige NAD THX-218 en ik vond een iets minder machtige NAD-2600. Jarenlang heeft die combinatie mij veel plezier bezorgd. Als draaitafel heb ik een brandweerauto-rode van het Engelse merk Revolver (‘to revolve’ is draaien). Simpel maar doeltreffend.

Na mijn huwelijk met P verhuisde de LP-collectie naar boven, naar de ‘muziekkamer’. Mijn dierbare installatie werd er opgebouwd, maar op de een of andere manier was het een beetje voorbij met het draaien van LP’s. Jarenlang vond ik dat een minder groot probleem. Ik had genoeg andere dingen te doen die ik ook leuk vond. Op een dag constateerde ik dat mijn NAD-118 de geest had gegeven. Reparatie bij een lokale HiFi-zaak in Groningen kostte € 150,- maar loste het probleem niet op. Tijden lang heb ik me beholpen met het draaien van CD’s in de auto terwijl ik naar mijn werk in Veendam reed. Tegenwoordig werk ik in Groningen (amper 1½ km van huis) en ga ik niet meer met de auto naar mijn werk. In de tussentijd had ook Kees z’n NAD-118 de geest gegeven. Hij had dezelfde ervaring als ik met een lokale HiFi-zaak bij hem in de buurt, maar vond een tijdje later een bedrijfje in Udenhout – Electronica Service Midden-Brabant, kortweg ESMB. Inmiddels hebben zowel mijn NAD-118 als mijn NAD-2600 een verblijf in Udenhout meegemaakt. Compleet gereviseerd en schoongemaakt zijn ze. Afgelopen weekend heb ik een en ander weer aangesloten. Een mooie LP op mijn Revolver gelegd en de NAD-118 en NAD-2600 hun werk laten doen. Met een grote glimlach op mijn gezicht merkte ik dat de muziek net zo mooi klonk als ie hoort te klinken. Helemaal tevreden was ik. Waarschijnlijk zal ik de komende tijd vaker in de buurt van deze apparatuur te vinden zijn…

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.