Het heeft de afgelopen weken behoorlijk veel geregend, ik las ergens dat De Onlanden natter zijn dan ze in de afgelopen jaren ooit geweest zijn. De Onlanden is een waterbergingsgebied ten zuiden van Hoogkerk met een mooie ruige weidsheid. De functie van het gebied is te zorgen dat mensen in de stad Groningen droge voeten houden.

P had gistermiddag een afspraak met een vriendin van haar. Dat gaf mij de gelegenheid om een rondje te gaan fietsen. Het was mooi weer, zeker gisterochtend, dus een ‘rondje Onlanden’ was voor mij een voor de hand liggende keuze. Vooraf had ik nog een klein boodschapje te doen, maar daarna kon ik echt van start. Uiteindelijk was het iets frisser dan ik hoopte, alhoewel het een van de eerste dagen was dat de temperatuur boven de 10°C uit kwam. Het waaide ook iets harder dan ik graag zou willen. Niettemin heb ik een heerlijk rondje gefietst en met eigen ogen gezien dat de Onlanden inderdaad behoorlijk nat zijn…

Relive ‘Rondje Onlanden’

Komende vanaf de richting Hoogkerk is dit één van de eerste indrukken van de weidsheid van dit gebied.
Nog veel dood riet, maar hier en daar zijn de eerste tekenen van het naderende voorjaar duidelijk te zien.
Het was inderdaad veel natter dan anders...
De pluimen van de lisdodden die de afgelopen zomer gebloeid hebben beginnen nu uit elkaar te vallen…
Wilgekatjes.
Geknotte knotwilg met harige oksels…
Foeragerende ooievaars.

Bij Roderwolde is, ter hoogte van het Tolhuisje, onlangs een fietstunneltje aangelegd. Om deze tunnel aantrekkelijker te maken is deze beschilderd. Ik was verwonderd over wat er allemaal te zien was, en hoe veel dat een en ander met de regio te maken heeft. Ik heb er maar een paar foto’s van gemaakt. De begeleidende tekst vond ik samen met het filmpje op YouTube.

Het papieren bootje zal een grapje zijn…

Mooie schilderingen van monniken zijn ook te zien. Rond 1300 liepen hier monniken langs, op hun route van het klooster in Aduard naar de kerk in het dorpje Vries. Naar verluidt hielden ze halt bij ‘Het Beeld’, een zandkop die ruim een meter boven het onland uitstak. Waarschijnlijk hadden ze hier een heilig beeld neergezet om bij te rusten en te bidden.

Fokko Rijkens maakte de wandschildering in 2019 in opdracht van de Provincie Drenthe. De wandschildering van 600 m2 is in 6 weken gemaakt. Hij maakte de schildering met hulp van vrijwilligers en leerlingen van groep 3 t/m 8 van OBS het Palet uit Roderwolde, de leerlingen hebben prachtige bloemen in de tunnel geschilderd. De opdracht: maak de fietstunnel minder ‘eng’. Om dit te bereiken zijn de blauwen steeds feller en lichter van kleur gemaakt richting ‘onderdoorgang’ van de tunnel. In de tunnel zijn op het plafond luchtballonnen geschilderd om zo meer ‘lucht’ te krijgen wanneer je in de tunnel fietst. Je kunt zeggen dat het een ‘luchtballonnen tunnel’ is geworden. Om het ruimtelijk effect te vergroten, zijn de hellingbanen aan beide zijden van de tunnel ook beschilderd. Doordat de wanden van de hellingbanen schuin staan en het fietspad omhoog/omlaag loopt, ontstaan er bijzondere mogelijkheden, zoals: een fotograferend iemand laten ‘draaien’ met de iPhone, een brug met de kijker laten ‘meedraaien’, een Schotse Hooglander de kijker aan laten staren etc. etc. Precies op de ronding van de tunnel is het ‘bakje’ van de luchtballon geschilderd, waardoor je het gevoel krijgt dat je onder de ballon doorrijdt. Zowel op de hellingbanen als in de tunnel zijn allerlei aspecten van de Onlanden geschilderd: de bekende corténstalen monniken, de uitkijktoren, de 3 houten stoelen, lepelaars, ooievaars, een otter, een Schotse Hooglander, het dorp Roderwolde (met z’n ‘Rode Hert’), koeien, schapen, en natuurlijk de kip van ‘het Tolhuisje’. De boot met de jongeren vaart door het geheel…genietend…zoekend… Een schilderij in een schilderij…

Ik heb héél veel lammetjes gezien…

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.