Af en toe fietsen mijn goede collega Jan-Albert Bleeker en ik samen een rondje. Een paar weken geleden speelde zich dat rondje af in de buurt van Haren, de plek waar Jan-Albert al sinds zijn kinderjaren woont. Jan-Albert had toen een rondje bedacht en had mij eerst naar Haren laten fietsen voordat we samen ons rondje konden doen natuurlijk. Nu was het mijn beurt om Jan-Albert naar Groningen te laten fietsen. Hij had al bij mij aangegeven graag een keertje weer naar Garnwerd te willen fietsen. Vanuit Groningen is dat circa 10 kilometer, maar vanuit Haren is het ongeveer 20 kilometer. Ik vond een rondje heen en weer naar Garnwerd een beetje saai. Ik fiets dat rondje wel vaker en had eigenlijk zin aan een iets uitgebreider rondje. Ik weet dat Jan-Albert houdt van bootje varen, en ik had gelezen dat het Reitdiepveer weer vaart. Vanwege de Corona-pandemie hebben ze net als allerlei andere partijen hygiëne-maatregelen ingevoerd. Logisch en naar ons idee ook verstandig.

Op weg naar Schaphalsterzijl waren wij tweeën de enige passagiers.
Maximaal mogen er momenteel 8 passagiers mee. In Schaphalsterzijl stapten er nog 5 passagiers op. Samen minder dan 8. We mochten dus mee terug naar Aduarderzijl…

Ik hoefde inderdaad niet al te lang op Jan-Albert in te praten. Het Reitdiepveer was een prima idee volgens hem. Hij had er wel eens iets over gelezen, maar was er nog niet aan toegekomen om een keertje mee te gaan. Onze bestemming werd tijdens het fietsen dus veranderd van Garnwerd naar Aduarderzijl. Het Reitdiepveer vaart namelijk een klein stukje heen en weer over het Reitdiep tussen de plaatsen Aduarderzijl en Schaphalsterzijl. Beide plaatsjes liggen amper 5 kilometer uit elkaar, maar daar gaat het niet om. Het varen is de attractie natuurlijk. Na een kort gesprek met de vrijwilligers aan boord werd ons tochtje een retourtje Aduarderzijl – Schaphalsterzijl – Aduarderzijl. We hebben een heerlijk tochtje gehad. Vervolgens naar Café Hammingh in Garnwerd voor een eenvoudige doch voedzame maaltijd…

De dame op het Reitdiepveer die ons ons retourtje verkocht vond dat we beslist onze lunch bij Café Hammingh moesten bestellen. Ze had gelijk. Een ietwat gele, maar buitengewoon lekkere mosterdsoep…
En een broodje met garnalen, garnalenkroket nog veel meer. Lekker!
Een van de beroemde smalle straatjes van Garnwerd…

Rustig aan zijn we vervolgens weer naar Groningen gefietst en daar hebben aangelegd op de binnenplaats van De Prinsenhof. Ik had ondertussen bijna 42 kilometer op mijn tellertje staan. Dus het biertje ging er bij mij prima in. Bij Jan-Albert trouwens ook.

Relive ‘Rondje Aduarderzijl’

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.