Als een aantal jaren weet ik dat er in het voorjaar in het Sterrebos in Groningen grote hoeveelheden Daslook in bloei staan. In tegenstelling tot dat de naam doet vermoeden hoort deze stinzenplant (bolgewassen geschikt voor verwildering) tot de narcissenfamilie. Ik ben elk jaar weer onder de indruk van de massale hoeveelheden Daslook als ze in bloei staan. Toen ik ongeveer een week geleden voor een boodschapje naar Haren fietste kon ik het dan ook niet nalaten om daar een paar foto’s te maken. Op de verspreidingskaart in de Verspreidingsatlas is te zien dat het een vrij algemeen voorkomende plant is, ook in onze provincie.

Over het Sterrebos...
Ten noordwesten van de wijk Helpman ligt een vrijwel vierkant park: het Sterrebos. In 1765 werd dit park aangelegd door stadshovenier Jan Godfried Becker in opdracht van toenmalig burgemeester Hendrik van Sijsen. De naam Sterrebos is afgeleid van de vorm die het park destijds had: vanuit een centraal punt liepen acht paden in verschillende richtingen. Tussen 1882 en 1883 werd het bos aan de zuidkant uitgebreid en kreeg het park een uitstraling die meer doet denken aan de Engelse landschapstijl, met slingerpaden, heuvels en een vijver. Door de aanleg van de zuidelijke ringweg is het Sterrbos in 1964 in twee stukken verdeeld. Een noordelijk (vrij klein) deel en een zuidelijk deel. In dit zuidelijke deel staat nog altijd de Theekoepel die daar in 1818 was gebouwd, al verhuisde deze wel naar de rand van het bos.

Daslook – Allium ursinum L. Stengels: De stengels zijn driekantig of halfrond. De planten vormen pollen en grote groepen. Bladeren: Meestal zijn er twee wortelstandige bladeren met een 2~5 cm brede, langwerpig-eironde schijf, een spitse top en een afgeronde of zwak wigvormige voet. De bladsteel is 5~15 cm lang. De bladeren verspreiden een sterke uiengeur. Bloemen: Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen vormen samen vrij dichtbloemige, bolvormige schermen. De zes witte bloemdekbladen zijn stervormig en 1,2~2 cm. Elke bloem heeft zes meeldraden, die ongeveer half zo lang zijn als de bloembladen (ongeveer 7 mm). Vruchten: Een doosvrucht. De zaden zijn zwartbruin. De zaden zijn zeer kortlevend (korter dan één jaar). Eenzaadlobbig (kiemend met één kiemblaadje).

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.