Een aantal jaren geleden vond ik op Internet een geluidsfile over de Batterij Fiemel en bedacht ik dat ik daar nog eens een keer wat mee zou willen. Volgens mij was Birdeyes toen in z’n beginfase en begon ik te bedenken dat ik ook posts over andere dingen dan bezochte concerten zou kunnen plaatsen. Het zou handig zijn om eens een keer naar de Batterij Fiemel te rijden en daar eens rond te kijken. Weer een aantal jaren later las ik dat het Stichting Het Groninger Landschap een replica van een luchtdoelkanon op een van de bunkers van de Batterij Fiemel had geplaatst. Het Groninger Landschap had kort daarvoor het beheer over twee van de bunkers op deze plek gekregen.
Tijdens de 2e Wereldoorlog werd (buitendijks) op de Punt van Reide een Duitse Batterij gebouwd om daarmee de havenstad Emden te kunnen beschermen. In de omgeving werd destijds al getwijfeld of dit een verstandige keuze was, immers de Punt van Reide is een buitendijks stukje land en was dat destijds ook al. Tijdens de eerstvolgende winter bleek dat de de Batterij op een volledig verkeerde plek was aangelegd. Er werden vervolgens drie nieuwe Batterijen gebouwd. Eentje in Nansum, eentje in Delfzijl en eentje in het gehucht Fiemel. Die van Nansum is goeddeels afgebroken na de bevrijding, die van Delfzijl is volledig verdwenen op de bunker na waar momenteel het Muzeeaquarium in is gevestigd. De best bewaarde Batterij is die van Fiemel (hoewel daar ook veel is verdwenen in de afgelopen jaren). Tijdens de 2e Wereldoorlog was de Batterij Fiemel (destijds Schwere Flakbatterie Termunten (Fiemel) genoemd) de grootste en meest moderne Duitse Batterij in Nederland. De Batterij Fiemel was de enige plek buiten Duitsland waar destijds de 12,8 cm FLAK kanonnen stonden opgesteld. De Marine Flak Batterie Termunten maakte deel uit van de Atlantikwall. Tijdens de bevrijding door de Canadezen in april 1945 werden de kanonnen van de Batterij Fiemel landinwaarts gericht en moest er enorm gevochten worden ten koste van veel slachtoffers voordat de eigenlijke bevrijding een feit was.
De voormalige munitiebunker is tegenwoordig voor het grootste gedeelte afgesloten om dat het dient als huisvesting voor een kolonie vleermuizen. Zo blijkt opeens dat bouwwerken die bedoeld zijn voor het uitoefenen van agressie en geweld uiteindelijk ook een vreedzame bestemming kunnen krijgen. Ik was behoorlijk onder de indruk van dit enorme complex zo ‘in the middle of nowhere’. Complimenten voor Het Groninger Landschap voor het overzichtelijke en duidelijke verhaal op de verschillende informatieborden en zeker voor het plaatsen van de replica van het kanon. De plek en datgene wat er mee gedaan is zorgde er bij mij voor dat het verhaal van deze plek behoorlijk binnenkwam.
Facebook reacties