Als je dan naar Fiemel bent gereden en je staat daar aan de Dollarddijk, dan wil je natuurlijk ook even ‘over de dijk kijken’. We zagen veel bezoekers precies hetzelfde doen. Eenmaal op de dijk heb je een uitzicht over de Dollard en zie je aan de overkant Emden liggen. Voor mij werd het toen duidelijk waarom destijds deze plek werd gekozen om de Batterij Fiemel aan te leggen. We hoorden mensen spreken over een ‘Zeehondenkijkwand’ en kregen in de gaten dat we na een kleine wandeling daar ook even zouden kunnen kijken. Misschien zouden we zelfs één of meerdere zeehonden kunnen zien…

De punt van Reide ligt links buiten beeld op de bovenstaande foto. Emden ligt helemaal rechts aan de horizon. Het gebied waar je door heen wandelt om bij de zeehondenkijkwand te komen heet de Polder Breebaart. Dit prachtige natuurgebied huisvest veel bijzondere soorten vogels, zoals de lepelaar en de kluut.

In dit gebied grazen héél veel schapen…

Het Groninger Landschap heeft de zeehondenkijkwand enkele jaren geleden geplaatst. Van achter de wand is het mogelijk om door speciaal aangebrachte kijkgaten de zeehonden te observeren zonder ze te verstoren.

Wij hadden mazzel; er waren voldoende zeehonden aanwezig. Bovendien was er tegelijk met ons een echtpaar uit Surhuisterveen. Zij waren zo vriendelijk om hun verrekijker aan ons te lenen. Prachtig om zo naar zeehonden te kunnen kijken! Zodra we iets luider gingen praten kon je aan de kopjes van de zeehonden zien dat ze iets konden horen en alert werden… Zeehonden komen hier van circa eind mei tot circa eind augustus en de wand wordt in de maand september weer weggehaald.

We hebben een rondje gewandeld van ongeveer 20 minuten. Tien minuten van de Batterij Fiemel naar de zeehondenkijkwand en vervolgens ongeveer tien minuten terug naar het bezoekerscentrum van Het Groninger Landschap. Het gedeelte terug naar het bezoekerscentrum is recent aangelegd. Prachtige uitzichten!

Af en toe zie de de sporen die allerlei vogels in het voetpad gemaakt hebben toen het cement van het pad nog niet uitgehard was.

Op de terugweg naar Groningen stopten we even bij de kerk van Woldendorp.