De zonnewijzer is te vinden aan de binnenkant van de toegangspoort van De Prinsentuin (vanaf de Turfsingel).

In de hoek van het Martinikerkhof, naast de Gardepoort, vindt u De Prinsenhof. Ik ben van mening dat dit eens van de mooiste plekjes van de stad is, ik denk dat velen met met me eens zullen zijn. De Prinsenhof is een hotel, een Grand Café en een à la carte restaurant. Regelmatig bezoeken we het Grand Café, en af en toe eten we daar een hapje. Soms – als we onder andere aanzienlijk meer tijd hebben – eten we in het à la carte restaurant. Dit restaurant is gevestigd in de voormalige slaapvertrekken van de prinsen van Oranje en kijkt uit op de Prinsentuin en z’n prachtige historische zonnewijzer. Een tijdje terug heeft het a la carte restaurant een andere naam gekregen, tegenwoordig heet het Restaurant Nassau, beter passend en een duidelijke verwijzing naar de geschiedenis van deze plek.

Een (hele) korte geschiedenis van De Prinsenhof...
Het Groninger Monumentenfonds beschreef De Prinsenhof als een van de mooiste panden in de stad Groningen en dat beamen we met trots. ‘Er zijn maar weinig panden die zoveel vertellen over de historie van de stad als dit monument’, aldus voormalig directeur Dick Janssen van het Groninger Monumentenfonds. De oorsprong van het gebouw ligt bij de Broeders van het Gemene Leven die hier rond 1436 een woonhuis bouwden waarna ze dit later ombouwden tot een heuse fraterkerk. Hier bevindt zich het Grand Café. Waar zich vroeger het schip van de kerk bevond, staat nu een bar, en u kunt loungen op de verhoging van het voormalige koor van de kerk. Op de bakstenen wand aan de lange zijde zijn sporen van oude wijdingskruizen terug te vinden. In 1569 werd het complex omgebouwd tot een bisschoppelijk paleis van de eerste bisschop van Groningen en Drenthe. Na zijn dood werd het paleis verbouwd tot ‘Herenhof’ en trok de stadhouder George Lalaing erin. Dit was het begin van De Prinsenhof als verblijfplaats van stadhouders, waaronder de prinsen van Oranje-Nassau. In de 17e-eeuw werd ook de Prinsentuin aangelegd. De letters W en A, die u terug kunt vinden in de buxushagen van de huidige tuin, zijn afkomstig van stadhouder Willem Frederik en zijn vrouw Albertine Agnes. Via de Zonnewijzerpoort kunt aan de zijde van de Turfsingel de tuin inlopen. De bijzondere zonnewijzer waaraan deze poort haar naam eert, is in 1731 geplaatst. Deze zonnewijzer wijst u op verschillende manieren op de tijd. In Latijn kunt u namelijk de volgende boodschap lezen: ‘De vergane tijd is niets, de toekomende onzeker, de huidige wankel. Zorg dat je die van jou niet verspilt.’ Om de tijd te doden, flaneerden de hofdames onder de twee loofgangen. Nog steeds staat de Prinsentuin bekend om deze sprookjesachtige met groen overdekte paden. Na het vertrek van de laatste stadhouder in 1795 als gevolg van de Franse Revolutie, werd De Prinsenhof gebruikt als militair ziekenhuis. Dit zou het blijven tot 1905. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden er in het pand marechaussees gelegerd. Hierna volgde een periode van leegstand en verval tot de komst van RTV Noord. Sinds 2012 is Prinsenhof na een grondige renovatie getransformeerd tot 4-sterren hotel met twee hoogwaardige restaurants, waarmee De Prinsenhof voor het eerst in de geschiedenis toegankelijk werd voor publiek.

Al langere tijd waren we op zoek naar een aanleiding om weer eens een keertje op deze plek te gaan eten. P had bedacht dat mijn aanstaande verjaardag een mooie aanleiding zou zijn, maar gezien de bezettingsgraad van Restaurant Nassau koos zij voor een eerdere gelegenheid. Op een mooie zaterdagavond fietsten we op ons gemakje naar De Prinsenhof om een avondje heerlijk te dineren.

Benieuwd naar de dingen die gaan komen…

Restaurant Nassau serveert momenteel het ‘Experience menu’ waarbij je kan kiezen hoeveel gangen je wenst (vijf, zeven of negen). Net voordat de Corona pandemie om zich heen begon te slaan in ons land kreeg P voor haar verjaardag een tegoedbon voor wat tegenwoordig Restaurant Nassau heet. Deze tegoedbon wilden we deze avond maar in gaan zetten. Toen we de vraag kregen hoeveel gangen we wilden kozen we dus voor ‘alle’. Wilden we bij het eerste gerecht ook een kleine portie kaviaar? Ja, natuurlijk… We hadden beiden nog niet eerder kaviaar geproefd, dit was een aardige aanleiding. Dus ons antwoord was ‘ja, natuurlijk’. We hebben het geweten. Prachtig opgemaakte gerechtjes, de een nog mooier dan de andere werden ons voorgeschoteld. Wij vielen van de ene verwondering in de andere. Het was overweldigend! Mooie intense smaken, onverwachte combinaties, prachtige texturen… We hebben een geweldige avond gehad en enorm genoten van alles wat ons overkwam.

Drie verschillende amuses…

Na drie amuses kwam de eerste gang. Een plaatje! Opgemaakt als een landschapje. Bijna zonde om zo’n mooi gerechtje met je bestek te lijf te gaan. Ik heb eerst een paar minuten aandachtig zitten kijken voordat ik langzaam aan begon te proeven. Heerlijk!

HOLSTEINER RUND tartaar – waddenoester – zeekraal – supplement: 10 gram Perle Imperial kaviaar

Dit gerechtje staat al langer op de menukaart (steeds een klein beetje anders en verfijnder). Je proefde de zee! Waddenmosseltjes, scheermesjes (een soort schelpdieren) en lamsoor. En na het eerste genieten het sausje wegdeppen met een stukje versgebakken brood (dat net nog warm uit de oven kwam).

KABELJAUW broccoli – venkel – citroen

Ik ben enorm onder de indruk van het vakmanschap van de mannen in de keuken, van hun ingrediëntenkennis, van hun buitengewone gevoel voor timing, en van hun kunstzinnigheid als ze de borden opmaken. En dan te bedenken dat alles in je gerechtje te eten is; tot het bloemetje (daslook?) voor de garnering aan toe.

EIDOOIER 63° asperge – savora mosterd – dragon

Ook weer zo’n prachtig gerechtje waar je een stukje brood bij nodig hebt om nog even van het sausje te kunnen nagenieten…

ZEEDUIVEL pandan – wortel – Madras

Ik had altijd gedacht dat langoustines hetzelfde zijn als zoetwaterkreeftjes. Dat blijkt niet zo te zijn; ik had het fout. Langoustines leven in zout water. Deze waren gevangen in de buurt van Vlieland werd ons verteld. Paste perfect bij het iets ziltige thema van deze avond. En… Weer had ik een broodje nodig voor het laatste beetje saus…

LANGOUSTINE quinoa – baharat – pompoen

Het hoofdgerecht. Mooi was het om te ontdekken dat je – als je op de dijk staat en naar de Waddenzee kijkt – veel van de ingrediënten en smaken van het diner van vanavond om je heen kunt ontdekken.

HOLLANDS LAM aubergine – daslook – knolraap
Een tussengerechtje. Ik herinner me dat het onderste laagje uit héle kleine stukje ananas bestond…

Het toetje was vrijwel volledig gebaseerd op zuivelproducten op basis van schapenmelk. Ik vond het een soort winters landschapje en sprak dat ook uit. Mijn visie bleek niet te kloppen; het thema van dit gerecht was ‘lente’. Het meest bijzondere van dit toetje was het groenige sausje, dat had gras als smaakmaker. Je moet het maar bedenken! Het zag er spectaculair uit en smaakte verrassend lekker…

LENTE schapenzuivel – bloemen – gras

Het kaasplankje wordt samengesteld van kazen van de firma Van der Ley aan de Oosterstraat. Omdat wij vinden dat Van der Ley goede en lekkere kaas verkoopt, halen wij ook onze kaas bij deze kaashandel. Deze avond werden we bevraagd wat we lekker vinden op het gebied van kaas. P houdt van een belegen en toch romige kaas. Ze kreeg vijf kazen te proeven van een oplopende smaakintensiteit binnen het profiel dat ze had aangegeven (de foto is van haar kaasplankje). Ik vind blauwschimmelkazen erg lekker. Mijn kaasplankje had dan ook geen enkele overeenkomst met die van P…

Het kaasplankje van P…
Mijn kaasplankje…
Friandises zijn kleine (meestal zoete) hapjes of gebakjes die in Frankrijk vaak na de maaltijd worden geserveerd met een kopje koffie of thee.

Tja… Dan heb je negen (!) gangen gegeten en ben je van de ene verbijstering naar de andere verwondering gegaan. Het is onmogelijk om een antwoord te geven wat ik het lekkerste gerecht vond. Maar we hebben allebei geweldig genoten deze avond! Om 22:30 uur stapten we weer op onze fietsen om thuis bij te komen van alle meegemaakte avonturen…

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.