In vrijwel alle huisjes die wij de afgelopen jaren via Airbnb gehuurd hebben is een mapje aanwezig met aanwijzingen voor de aanwezige apparatuur, hoe om te gaan met het scheiden van afval, maar ook vaak tips voor activiteiten in de omgeving. Onze verhuurders woonden naast ons huisje. Ze hadden bij de kennismaking al aangegeven dat het misschien wel een idee zou zijn om het oude centrum van Harderwijk te gaan verkennen. ‘Er zijn veel mooie oude gebouwen te zien’, als jullie daar van houden. Laat dat nu het geval zijn… Onze wandeling door Harderwijk beperkte zich tot voornamelijk de boulevard en de naaste omgeving…

‘De Cascade’ is een fontein op de Vischmarkt. Bij ‘de Cascade’ benadrukt de kunstenaar de functie van het boek met het thema veiligheid. Daarbij gaat het om het verfrissen en het op scherp stellen van de menselijke geest. Iets mag nooit vanzelfsprekend worden, de vrijheid van geest moet iedere keer weer veroverd worden. Job Koelewijn (Rietveld Academie) leest alle boeken hard op, sinds 1 februari 2006 leest hij 45 minuten per dag. Het zal ongeveer 25 jaar duren voor dat alle boeken op ‘De Cascade’ gelezen zijn. Het over de boekomslagen stromende water vormt een illustratie van die gedachte. Het krijgt naar het oordeel van de kunstenaar een rituele functie. Dit is ook de reden dat dit kunstwerk elk jaar in het voorjaar geplaatst wordt en in het najaar opgeslagen wordt.
De Vischmarkt is een van de mooie historische pleinen van Harderwijk aan de vroegere Zuiderzee. De Vischpoort, gebouwd aan het einde van de 14e eeuw, is de enig overgebleven stadspoort aan de waterkant in Harderwijk. Op de Vischmarkt werd ten tijde van de Hanze vooral koren, graan en vis verhandeld. Tegenwoordig staat de Vischmarkt bekend als een culinair plein met een uitgebreid aanbod aan goede restaurants.
Aan de stadszijde van de Vischpoort staat ‘De kus’, een fraai beeld van Natasja Bennink. Het stelt een verliefd stel voor dat afscheid neemt omdat de jongen uit varen gaat.

Het Strand(schier)eiland in het Veluwemeer gezien vanaf de boulevard.

Het vliegtuigwrak is een monument ter nagedachtenis aan de 117 bemanningsleden van de geallieerde vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in en rondom Harderwijk zijn omgekomen. Nergens anders in Nederland worden deze militairen op een dergelijke manier en in een zo groot aantal herdacht.

Het kunstwerk ‘Zuiderzee balkon’ bestaat uit twee delen. Het hogere gedeelte geeft de maximale waterhoogte aan die de vroegere Zuiderzee ooit heeft bereikt. He lagere gedeelte brengt je naar de bodem van de voormalige Zuiderzee. Vanaf dit balkon heb je een geweldig mooi zicht op het Veluwe Randmeer, zowel van bovenaf als op het niveau van het water.
Zicht op de boulevard met diverse plezierjachtjes in het water…

Toen we genoeg gezien hadden was het de bedoeling weer terug naar ons huisje te fietsen. Geheel toevallig kwamen we langs een mooi terras onder een enorme magnolia (boom). Het leek ons een goede plek om even neer te strijken. Niet veel later hadden we er een heerlijke biefstuk besteld (de beste prijs/kwaliteit verhouding van de afgelopen jaren). Vanaf het moment dat we ons toetje hadden gegeten stond het al vast dat we hier nog een keer zouden gaan eten…

Brasserie De Bank biedt uitzicht op de Smeepoort en onze locatie sluit prima aan bij de onlangs opgeknapte Vitringasingel. De toeristische gast zal zich aangesproken voelen door de historische stadspoort van Harderwijk en de zakelijke bezoeker zal de toegankelijkheid, de herkenbare plek en de parkeervoorzieningen op eigen terrein en in de onmiddellijke omgeving interessant vinden. Voor hen bieden we ruimte voor vergaderingen, cursussen, trainingen, productpresentaties en noem maar op. Het pand van Brasserie De Bank stamt uit 1960 en heeft tot oktober 2011 dienstgedaan als onderkomen van de SNS Bank die eerder Nutsspaarbank en Bondsspaarbank heette. Dat verleden blijft zichtbaar. De voormalige kluis op de begane grond doet nu dienst als koelcel en een verdieping lager wordt de wijnkelder ingericht achter een imponerende beveiligingslinie.

Vorige post Volgende post

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.