Gelezen: Heilige grond (thriller) van Sander Blom, uitgegeven in november 2022, Uitgeverij Passage, Groningen (402 blz).
Een paar maanden geleden zag ik op Facebook de aankondiging van een nieuwe thriller van Sander Blom, een jonge auteur uit Groningen voorbij komen. Eerder al had ik ‘Dodenherdenking’ van hem gelezen en die leeservaring zorgde er voor dat ik meer aandacht aan deze Facebook-post gaf. De nieuwe thriller zou pas in de maand november verkrijgbaar zijn, maar je kon het boek ook bij de auteur zelf bestellen. Het voordeel daarvan zou een gesigneerd exemplaar zijn dat bij je thuis zou worden bezorgd. Dat leek me wel wat… Ik bestelde dus een boek – dat nog niet eens was verschenen – en ging verder met mijn dagelijkse dingen.
Begin november werd er thuis aangebeld. Ik was degene die opendeed en zag een jonge man met een boek in de hand. Hij stelde zich voor als Sander Blom. Ik was meer dan verwonderd. Het bestelde nieuwe boek werd, gesigneerd en wel, door de schrijver afgeleverd. Een vriendelijk gesprekje volgde; mij werd veel leesplezier gewenst en weg was ie. Hij moest nog een paar boeken afgeven denk ik. Het persoonlijke gebaar zorgde er voor dat ik besloot dat dit het eerstvolgende boek zou zijn dat ik wilde lezen. Sowieso is de combinatie van lokale geschiedenis en een spannend verhaal een voor mij onweerstaanbare combinatie.
De eerste vier zinnen die ik las waren: ‘Het lichtje in de stacaravan lokte hem, trok hem aan als een magneet. Dat deed het al twee uur lang en toch bleef hij zitten wachten. Geduld was een eigenschap die hij had leren waarderen. Ook op deze belangrijke avond kwam het van pas’. Deze eerste vier zinnen pakten me en sleurden mij een spannend boek in. Het boek liet me pas een paar avonden later weer los toen ik het uit had.
Hoe kan iemand een vermoorde Franse professor in een klein dorpje net boven de stad Groningen, een moordonderzoek, de orde van de Tempelridders, Johannes de Doper en archeologisch onderzoek in Aduard tot een erg spannend boek verwerken? Dat vroeg ik me ook af. Mijn conclusie is duidelijk. Sander Blom slaagde daar op meer dan voortreffelijke wijze in. ‘Heilige grond’ is met vaart geschreven met twee verhaallijnen: Het moordonderzoek in 2021 onder leiding van de Groninger rechercheur Martin Doodeman en de avonturen van de jonge, Franse Gaudri die meereist met een Tempeliersvloot naar het Heilige Land als onderdeel van de Tweede Kruistocht.
‘Sander Blom (1993) is schrijver en filmmaker met een grote historische belangstelling’ las ik op de achterkant van het boek. Een filmmaker probeert een verhaal over te brengen naar de kijker. Een schrijver doet dat ook, maar zonder bewegende beelden, enkel met tekst. Dat lijkt voor een filmmaker een beperking te zijn, maar dat is bij Sander Blom beslist niet het geval. Heb je ‘Heilige grond’ eenmaal uitgelezen, dan heb je in de gaten dat je een erg goed geconstrueerde en erg goed geschreven thriller hebt gelezen.
Dat van dat leesplezier is dus helemaal goed gekomen Sander!
Mooi verhoal Harry. Ik heb natuurlijk Westerwolde in de kop (Hans Vernes). Moar er is meer in onze provincie. Eigenlijk zollen ze Sander zoveul geld motten geven veur een Grunniger Baantjer filmreeks. In Noord Duutsland doun ze dat. Kiek moar bie de NDR. Ik hoop dat hai reageert en doe ook nog eem een (klain) pluumske krigst. Mes (gain moordwoapen) snidt noar twei kanten most moar reken!!
Net als zijn vorige boek is dit een erg spannend verhaal met een ontknoping die ik niet aan zag komen. Ik heb ‘um met heel veel plezier gelezen. Ik denk dat ik op jacht ga naar het boek van Hans Vernes, je hebt me gisteren wel een beetje nieuwsgierig gemaakt…