Al een paar dagen wisten we via allerlei media dat het wellicht mogelijk zou zijn om (ook in Groningen) het Noorderlicht te kunnen zien. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is natuurlijk dat er überhaupt sprake moet zijn van Noorderlicht in onze contreien, en bovendien is de afwezigheid van plaatselijke bewolking ook een voorwaarde. Ik had het Noorderlicht nog niet eerder gezien en begon behoorlijk nieuwsgierig te worden. Ik had al ergens gelezen dat een groenig schijnsel in de donkere avondlucht (uiteraard bij helder weer) wellicht Noorderlicht zou kunnen zijn. Na meerdere pogingen gaf ik de moed op. Het enige wat ik te zien kreeg waren wolken. Heel veel wolken…

Vanuit onze zon worden voortdurend elektrisch geladen deeltjes de ruimte in geslingerd, de zonnewind genaamd. Dit gebeurt met enorme snelheden van miljoenen kilometers per uur. Een klein deel van deze deeltjes zal na een reis van ongeveer 150 miljoen kilometer onze aarde bereiken. Wanneer deze geladen deeltjes vervolgens in onze atmosfeer botsen met zuurstof- en stikstofmoleculen, worden er lichtdeeltjes gegenereerd. Bij voldoende botsingen aan de nachtzijde van de aarde kunnen we dit uitgezonden licht met het blote oog waarnemen. Dit gebeurt voornamelijk in de buurt van de poolstreken en daarom noemen we dit lichtverschijnsel ‘poollicht’. De geladen deeltjes worden door de magnetische veldlijnen rondom de aarde opgevangen en naar de poolstreken geleid. In de buurt van de Zuidpool spreken we van ‘zuiderlicht’ (Aurora Australis), in de buurt van de Noordpool spreken we over ‘noorderlicht’ (Aurora Borealis).

Ik had de hoop al bijna opgegeven toen we op een avond rond 20:30 uur fietsend vanuit Hoogkerk weer terug naar huis gingen. Het was helder weer en behoorlijk koud. P wilde graag snel naar huis vanwege de kou. Op een bepaald moment meende ik een groenig schijnsel in de lucht te zien en vertelde P dat ik dacht het Noorderlicht gezien te hebben. We vonden een rustig fietspad, stapten af en maakten met onze telefoons allebei snel een paar foto’s. Achteraf bleken onze foto’s niet helemaal zo scherp als we hadden gewild… Eenmaal thuis en weer wat opgewarmd lazen we dat het Noorderlicht meestal tussen 22:00 en 23:00 uur op z’n mooist is. Uiteraard gingen we na 22:00 uur weer op pad. Niets gezien natuurlijk behalve heel veel wolken…

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.