Soms wil je op een mooie, zonnige avond even een rondje fietsen om van de ondergaande zon te kunnen genieten. Lang maakte ik dit soort ommetjes in de richting van Garnwerd (vanuit Groningen globaal naar het Noorden), maar ik heb ontdekt dat een ommetje via Den Horn en De Poffert (vanuit Groningen globaal naar het Westen) ongeveer dezelfde lengte heeft. Deze avond koos ik voor een rondje in westelijke richting en fietste via Leegkerk naar Den Horn. Vervolgens via Laagemeeden naar De Poffert en daarna via Vierverlaten en Hoogkerk weer terug naar huis. Anderhalf uur later had ik een paar aardige foto’s en een mooi avondommetje gemaakt…

Het fietstunneltje onder de Friesestraatweg bij Reitdiephaven is voorzien van een uitbundige hoeveelheid graffiti. Deze twee koppen vielen me op…
Vanaf de brug over het Aduarderdiep net voorbij Leegkerk. De suikerfabriek van Hoogkerk is duidelijk zichtbaar op deze foto.
Den Horn is een klein en een beetje afgelegen dorpje in de buurt van het grotere Zuidhorn, gesitueerd in het Groningse Westerkwartier en vlak bij het Middag-Humsterland. Het plaatsje heeft een klein kerkje en was tot 1938 een halte aan de spoorlijn tussen Groningen en Leeuwarden. Den Horn heeft circa 700 inwoners.

De Zuidwendinger Molen, meestal kortweg de Zuidwendinger genoemd, is een achtkante poldermolen ten noorden van het gehucht Vierverlaten, even ten westen van Hoogkerk.

De Poffert is een klein gehucht met circa 50 inwoners. Het ligt in twee gemeenten aan een kruising van drie waterwegen (het Hoendiep, de Zuidwending, en de Gave). Het telt ongeveer 15 huizen, 3 boerderijen en een kleine scheepswerf.
Het gehucht is vernoemd naar boerderij annex herberg De Poffert (Gronings: De Povvert), die weer is genoemd naar poffert, een soort koeken. De boerderij is vandaag de dag aangegeven met Hoendiep 6. Net over de grens aan de Groninger zijde, aan de oostzijde van de Zuidwending, stond de herberg De Pannekoek (De Pankouk), zodat de plaats ook wel bekendstond als De Poffert en de Pannekoek. Later werd herberg De Pannekoek afgebroken en in 1992 vervangen werd door een nieuw pand met die naam. Dit pand werd in 2001 afgebroken om plaats te maken voor bedrijventerrein Westpoort. Op de plek van het pand was een nieuwe gevangenis gepland. Na twijfels vanuit Den Haag over nut en noodzaak werd dit plan echter in 2004 afgeblazen, zodat het terrein nog altijd braak ligt. Het is nu aangewezen voor natuurontwikkeling (de toekomstige ‘groene brede rivier’). Aan de westzijde van de Zuidwending, in het uiterste oosten van de gemeente Zuidhorn, stond herberg De Meelpuil (of Meelzak; puil = zak). Direct ten westen daarvan zal waarschijnlijk herberg De Poffert hebben gestaan. Volgens de gemeente Zuidhorn zou er ook nog een vierde herberg met de naam De Oliebol hebben gestaan, maar deze naam komt elders niet voor en doorgaans wordt over drie herbergen gesproken. Al deze namen houden verband met het feit dat De Poffert vroeger een belangrijke aanlegplaats voor schippers was. Met name tijdens de suikerbietencampagne lag het hier vol met trekschuiten, soms tot aan Enumatil aan toe, in afwachting van de mogelijkheid tot het lossen van de bieten. Tijdens het wachten verbleven de schippers in een van de herbergen. Gezien de namen van de herbergen aten deze schippers waarschijnlijk veel meelproducten. In 1961 sloot het toenmalige café Boer als laatste kroeg van De Poffert. Bron: Wikipedia.

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.