Afgelopen vrijdagmiddag ben ik maar iets eerder van mijn werk vertrokken. Het mooie weer trok mij naar buiten zullen we maar zeggen. Ik had bedacht via een ommetje naar huis te fietsen en wilde graag een keer weer via Garnwerd naar huis. Er zijn natuurlijk verschillende manieren om naar Garnwerd te fietsen, maar voor een gewoontedier zoals ik ben, is er een vaste route heen, en uiteraard ook een vaste route weer terug. Traditioneel gaat de heenreis via Oostum en Krassum en de terugreis via De Raken. Dat was ook het plan voor de afgelopen vrijdagmiddag. Het liep echter een klein beetje anders…

Al bij de Dorkwerderbrug was het eerste signaal duidelijk dat het anders zou gaan dan gebruikelijk. Vrijwel nooit moet is wachten omdat de brug open is vanwege een passerend schip. Nu wel. Ik vond het niet erg en dacht er niet verder over na…
Het is niet het meest luxe buitentoilet daar achter het kerkje in Oostum, maar het uitzicht vanaf de wierde is werkelijk voortreffelijk. Jammer van de hoogspanningskabels en die nieuwe (erg lelijke) masten. Poes houdt een en ander goed in de gaten…

Eenmaal weer thuis wist P me te vertellen dat zij al gelezen had dat er asfalteringswerkzaamheden aan de gang waren op de weg vanaf Oostum naar Garnwerd. Niet gehinderd door enige kennis van zaken of wat dan ook was dat natuurlijk de route die ik gewoontegetrouw nam. Uiteraard had ik al in de gaten gekregen dat er nieuw (mooi zwart) asfalt aangebracht was. Mijn fietsbanden maakten al meerdere kilometers zo’n aardig ‘plakkend’ geluid.

Iets verderop staat sinds kort een scheepskajuit aan de weg. Deze dag met de mededeling dat een en ander ‘open’ was. Dit was het punt waarop ik en een medeweggebruiker staande werden gehouden met de boodschap dat iets verderop het asfalt net was aangebracht en dus nog warm en zacht was. Er nu te fietsen zou allerlei sporen achterlaten die nog jarenlang zichtbaar zouden blijven. Als ik dan toch naar Garnwerd wilde was het advies om linksaf te gaan en via Feerwerd te gaan. De consequentie hiervan waren een aantal extra kilometers en extra lang onderweg natuurlijk…
De molen Joeswert in Feerwerd is meerdere dagen per week in gebruik. Ik weet bijvoorbeeld dat het meel dat door Restaurant De Molenaar in Onderdendam gebruikt wordt in Feerwerd gemalen wordt.
In november 1971 werden bij werkzaamheden onder de vloer van een inmiddels afgebroken boerderij in Feerwerd een aantal gouden munten gevonden. Bij nader inzien bleken het er ruim 680 stuks te zijn. De vondst werd (uiteraard) groot nieuws en op de voorpagina van het Nieuwsblad van het Noorden van 8 november 1971 bekend gemaakt. Uiteindelijk belandde de muntschat in het Groninger Museum. De foto hieronder geeft weer hoe de muntschat tegenwoordig zichtbaar is in het Groninger Museum.

De Jacobuskerk in Feerwerd is gewijd aan Jacobus de Meerdere.
De kerk, genoemd naar Jacobus de Meerdere, is in de eerste helft van de 13e eeuw gebouwd. Door het pleisterwerk zijn de kloostermoppen niet meer zichtbaar. Ramen en pleisterwerk stammen uit de 19e eeuw. De kromgetrokken toren is in 1859 aan de kerk toegevoegd, het torenuurwerk in 1929. Het eenvoudige en stijlvolle interieur kreeg zijn uiteindelijke vorm in de 19e eeuw. De vloer is aangebracht tijdens de restauratie van 1992. Aan het wijken van noord- en zuidmuur is te zien dat de kerk overwelfd is geweest. Nu is het binnenste gedekt door een houten zoldering. Meubilair en zerken in de vloer zijn deels 17e eeuws. Bron: Stichting Oude Groninger Kerken (eigenaar van deze kerk).
Garnwerd is bekend door de Burgemeester Brouwerstraat. Dit is het smalste straatje van Nederland dat voor auto’s toegankelijk is.
Vanuit Feerwerd is de toren van de kerk in Garnwerd duidelijk te zien. Via Aduarderzijl fietste ik door naar Garnwerd en vandaar via Wierumerschouw en Wierum naar Harssensbosch (deze foto en voor mij ook één van de ‘vaste’ punten op deze route) en vandaar weer helemaal tevreden naar huis….

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.