Op de blog Groninganus kwam ik gisteren een post tegen over een vliegend varken dat als graffiti in een fietsviaduct in de buurt van de Friesestraatweg in Groningen is te zien. Dat was interessant! Vanaf mijn middelbare schooltijd ben ik al een liefhebber van de boeken van de Amerikaanse schrijver John Steinbeck. Steinbeck gebruikte een stempeltje van een vliegend varken gedurende een groot gedeelte van zijn schrijversloopbaan als symbool van zichzelf. Het vliegende varken is gebonden aan de aarde, maar heeft wel ambitie…

John Steinbeck (foto van Wikipedia)

Elaine Steinbeck, de weduwe van John Steinbeck heeft het eens als volgt opgeschreven…

The Pigasus symbol came from my husband’s fertile, joyful, and often wild imagination. After his signature on letters or inside his books, he would draw a fat little pig with wings, and lettered his name, ‘Pigasus’. John would never have been so vain or presumptuous as to use the winged horse as his symbol; the little pig said that man must try to attain the heavens even though his equipment be meager. Man must aspire though he be earth-bound. At some point, he began to write ‘Pigasus’ in Greek letters, and he added the motto, ‘Ad Astra Per Alia Porci’, ‘to the stars on the wings of a pig’. Once in the ‘50s when we were living in Florence, we became friends with a Florentine nobleman and his family. Count Fossi was a delightful old gentleman, a student of the Arts, and his avocation was drawing.  He proposed to John that he should draw a proper Pigasus, and he asked, ‘Should I draw it in the style of Michaelangelo or Rafaello?’ John chose the latter. And here is the result.

Elaine Steinbeck, who inherited the stamp

March 1983

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.