Buiten rond ons huis…

Een hele vroege foto van mijn vader achter ons huis. Er is nog geen grasveldje aangelegd…

Naast de schuur en achter ons huis hadden mijn ouders een ‘bleekveldje’ aangelegd, met aan de rand een paar palen voor waslijnen. Rondom het grasveldje stonden wat bloeiende struiken, maar ik weet ook nog van kruisbessen- en frambozenstruiken. Ik had mijn eigen ‘toentje’ vlakbij het ‘bleekveld’. Het was een mooi beschut hoekje. Aan één van de korte zijden begrensd door de achterkant van het huis, aan één van de lange kanten afgegrensd door de schuur (met daarin het nachthok voor de kippen, de buitenren voor de kippen zat achter de schuur).

Tot m’n 11e woonden we op de kwekerij in Zandeweer. Toen ik 4 was werd er een zusje geboren (en later toen ik bijna 12 was en we in Zwolle woonden nog eens). We hadden altijd een poes (die dan ook altijd gewoon ‘Poes’ heette), we hadden kippen, en we hadden konijnen. Ik was altijd beste maatjes met de dieren die we hadden. Er zijn nog foto’s van Harry die de poes kopjes geeft – of was het andersom? Een andere geweldige foto (volgens mij) is een foto waarop ik de kippen aan het voeren ben. Toen ik als klein jochie op de kleuterschool gefotografeerd werd door de schoolfotograaf voelde ik me compleet op m’n gemak met de zwarte labrador van de fotograaf. Als het enigszins mogelijk was, was ik buiten te vinden; voor een klein jochie zoals ik was er op de kwekerij altijd wel iets leuks te doen…

Opa Ploegman was aan komen fietsen vanuit Uithuizermeeden; waarschijnlijk zijn we samen boontjes aan het plukken (vanwege de emmer)…

Wekelijks kwam mijn opa Ploegman vanuit Uithuizermeeden langs gefietst. Soms – als opa weer eens geweest was – aten we naderhand kip… Het duurde een tijdje voor ik in de gaten kreeg dat er dan één kip minder ins ons kippenhok zat. Die conclusie zorgde er voor dat ik jaren achtereen geen kip wilde eten. Nu, bijna 50 jaar later, ben ik pas teruggekomen op dat besluit uit mijn kinderjaren. Héél af en toe was opa Ploegman ook bij ons in de tuin te vinden. Ik ben nog steeds blij met de twee foto’s waarop ik samen met opa ‘Mei’ (Uithuizermeeden; dat spreek je op z’n Gronings uit als een langgerekte ‘Mei’) aan het boontjes plukken ben… Opa Ploegman bleef heen en weer fietsen naar Zandeweer tot ver voorbij z’n 80e verjaardag; totdat hij een keer in de sloot terecht was gekomen vanwege een overstekende kat of iets dergelijks vond oma het goed dat hij bleef fietsen…

Deze diashow vereist JavaScript.

Delen:

Comments

comments

Share

Ik ben voornamelijk geïnteresseerd in traditionele folk- en countrymuziek, Groninger (cultuur)geschiedenis, en allerlei buitengebeuren. Vroeger trok ik er vaak op uit om meerdaagse fietstochten te maken, tegenwoordig fiets ik meer in de omgeving van de stad Groningen. In de jaren 80 van de vorige eeuw begon ik foto's te maken van de (huis)concerten die ik bezocht. Recent heb ik al mijn oude negatieven gedigitaliseerd. Deze website kwam tot stand vanuit de wens iets met de recent gedigitaliseerde negatieven te doen...

2 Comments

  1. Emmy Zuidema-Hoekstra Reply

    Hallo Harry. Mijn naam is Emmy Zuidema, meisjesnaam Hoekstra, geboren in 1962. Ik weet niet of je mij weet te herinneren maar ik woonde vroeger in het huisje bij de molen de Windlust. Ik woonde daar met mijn ouders en oudere zus Tiny. In die tijd trok ik op met jouw zus Rita. Ik vond het leuk om de oude foto’s te zien en de verhalen te lezen. Dit doet me denken aan mijn jeugd daar in Zandeweer. Vooral de OK pomp weet ik me nog goed te herinneren, helaas hebben wij hier geen beeldmateriaal meer van. Nu dus wel! Wij zullen deze foto eens laten zien aan mijn 93-jarige vader, die jouw vader naar alle waarschijnlijkheid heeft gekend. Ik ben benieuwd of je het gezin Hoekstra nog kan herinneren.

    1. Harry Vogel Post author Reply

      Ja, ik herinner me jullie nog wel. Wat leuk dat je zo veel plezier beleeft aan m’n ‘oude’ foto’s…

Geef een reactie