We waren vorig jaar in de herfstvakantie een paar dagen in Eemster (bij Dwingeloo) geweest. Via Airbnb hadden we daar ‘De nieuwe smederij’ gevonden. Nu hadden we wel weer zin in een rustig weekend, niet te ver van huis. Uitgebreid hebben we gezocht naar een mooie plek, maar na lang zoeken kwamen we toch weer terug op ‘De nieuwe smederij’.

Eemster is een klein buurtschapje onder de rook van Dwingeloo, en je rijdt er vanuit Groningen in 45 minuten naar toe. ‘De nieuwe smederij’ ligt een beetje buiten de kom van het dorp, en is een mooi en buitengewoon rustig plekje. Vorig jaar – tijdens de herfstvakantie – was het wat miezerig; maar nu hadden we prachtig weer! Achter het huis is een grote natuurlijke vijver met waterlelies, kikkers, en héél veel insecten. Binnen in dat deel van het vakantiehuis dat wij hadden gehuurd is een grote woonkamer met een enorme boekenkast. Wij hadden een lang weekend geboekt…

Klik om meer over het buurtschap Eemster te lezen
Eemster ligt ten noordoosten van Dwingeloo en behoorde tot 1812 bij de gemeente Diever. Ten noorden ervan liggen de Eemster-es en de Eemsterkamp, waardoor de gelijknamige weg loopt. Ten zuiden zijn de hooi- en weidelanden gesitueerd. Aan de oostzijde van het buurschap lag tot de jaren ‘60 van de vorige eeuw een groot heideveld. Een klein restant is nog aanwezig. De middeleeuwse structuur van Eemster is nog goed te herkennen op de Kadastrale Minuut van 1832. De verschillende door wegen omgeven erven liggen als ‘eilandjes’ bij elkaar. Oorspronkelijk bestonden deze eilandjes uit één erf. Hiervan waren er in 1832 nog zes aanwezig. Het klooster te Ruinen bezat in de 13e eeuw te Eemster het goed Waderkinge, dat 3 spint belasting afdroeg. Na 1850 breidde het dorpje zich op bescheiden schaal uit. In dit kleine buurschap stond vanaf 1901 de Coöperatieve Zuivelfabriek en Graanmalerij Eemster & Leggeloo. Bijna twee jaar na de start richtte de vereniging de korenmalerij op bij de bestaande fabriek. Pas in 1915 werd de directeurswoning gebouwd. De fabriek draaide goed en in 1926 kon het 25-jarig bestaan worden gevierd. In 1937 besloot het bestuur de fabriek te vergroten om daarna een pasteurisator, koelmachine, veekoekjes-pers, biksmachine en twee auto’s aan te schaffen. In 1955 werd Eemster lid van de Domo en drie jaar later stond de kunstmestloods klaar voor gebruik en op 1 januari 1962 sloot men zich aan bij het Regionaal Orgaan. Wegens schaalvergroting sloot de zuivelfabriek op 17 juni 1968 zijn deuren. Eemster heeft het intieme dorpskarakter nog geheel behouden, waarbinnen de lagere school (samen met Leggeloo) een belangrijke functie heeft.

Behalve om een paar boodschappen te doen zijn we dat weekend amper ‘van huis’ geweest daar in Eemster. Nog even los van het feit dat je samen in een erg mooi appartement met een prachtig uitzicht zit, was er genoeg te doen. Bij de vijver is een grote houten bank waar we regelmatig zaten. Samen keken we naar de libellen en de waterjuffers, luisterden we naar de kikkers en de vogels, en vooral genoten we van de rust. Als we dan weer naar binnen wilden was daar de boekenkast (met onder andere een aardige sortering boeken over de geschiedenis van Groningen), nog even los van de boeken die we zelf mee hadden genomen natuurlijk… Kortom, we hadden een aardige dagtaak aan vrijwel niets doen…

Het mooiste moment voor ons was de vondst van een ijsvogelveertje bij de vijver… Eerder hadden we al eens een ijsvogeltje gezien (jaren geleden), maar nu had een ijsvogeltje een spoor nagelaten bij de vijver achter ‘De nieuwe smederij’. De volgende dag vonden we weer een ijsvogelveertje. Voor ons was dat één van de mooiste momenten van ons korte verblijf in Eemster…

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.