Een paar maanden geleden bedachten we dat het leuk zou zijn wat bloeiende bollend in onze voortuin te introduceren; het liefst herfstbloeiers, want dat is juist leuk. Cochiums was de eerste naam die bij mij opkwam. Ooit heb ik – toen ik nog in Hoogezand woonde – een keer geprobeerd Colchiums in mijn tuintje te kweken, maar dat was geen daverend succes. Op de een of andere manier kwam er niet zo veel van terecht. Nu gingen we dus voor de herkansing…

We bestelden onze bollen bij De Warande (die hebben een mooie overzichtelijke webshop) en een paar weken later kregen we een doos met bollen thuisgestuurd. We schrokken, want we lazen dat de bollen op een diepte van 3 x de diameter van de bol geplant moesten worden. Snel rekenden we uit dat we gaten moesten maken van 20 cm diep of meer. We hadden dus meer werk te doen dan we dachten. Gelukkig was het mogelijk om de bollen, tot het moment van planten, een aantal dagen in de koelkast te bewaren. Dat deden we dan ook; gewoon in een zakje bij de specieboontjes… In twee sessies heb ik ze geplant in groepjes van 3 tot 5 bollen. Het was meer graven dan ik graag gehad zou hebben, en ik heb meerdere keren gedacht ‘waar zijn we aan begonnen’. Onze voortuin is een wirwar van bomen, struiken, en heesters. Gaten graven van ruim 20 cm diep is dan wel een opgave. Toen onze ‘bollendoos’ dan ook eindelijk leeg was, was ik dan ook héél tevreden. Een paar dagen later kreeg ik – terwijl ik aan het werk was – vanaf thuis een foto via de WhatsApp toegezonden. Onze Colchiums stonden met mooie bleke neusjes boven de grond! Nu we weer wat (warme) dagen verder zijn, ben ik alle moeite van het graven vergeten natuurlijk. Op verschillende plekken in onze voortuin hebben we nu prachtige plukken Colchiums staan, met spectaculair mooie bloemen.

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.