Afgelopen vrijdagmiddag verdedigde een collega van mij haar proefschrift in het Academiegebouw aan het Broerplein in Groningen. Vrijwel de volledige bezetting van onze afdeling was aanwezig. Het is natuurlijk ook bijzonder mooi om zo iets mee te maken. Niet alleen als hoofdpersoon in de ceremonie, maar zeker ook om als genodigde bij aanwezig te kunnen zijn is op zich al bijzonder. Ik ken het Academiegebouw vooral vanwege de prachtige ramen met gebrandschilderd glas (veel werk van het Ploeglid Johan Dijkstra). Mijn aandacht werd deze keer echter getrokken door een mooie staande zerk in de hal van het gebouw; dit bleek de graf- en gedenksteen van Ubbo Emmius te zijn. Hij was de eerste Rector Magnificus van de RUG.

In 2013 gingen goede vriend Kees Jansen en ik een dagje naar Greetsiel. We wilden eigenlijk ’s avonds naar een optreden van Allan Taylor in Leer (in Tatort Taraxacum), maar we hadden bedacht iets meer toeristisch bezig te zijn en bezochten dus Greetsiel. Dit is een mooi klein kustplaatsje met nog steeds een eigen vissersvloot. We hebben er die dag ook heerlijk gegeten; het was iets met ‘krabben’ (garnalen). Tijdens onze wandeling door het dorpje maakte ik een foto van een plaquette aan de voorkant van een huis dat claimde het geboortehuis van Ubbo Emmius te zijn. En daarmee was afgelopen vrijdag de cirkel weer rond voor mij, want toen fotografeerde ik de graf- en gedenksteen van Ubbo Emmius hier in Groningen…

De grap is, dat als je Ubbo Emmius opzoekt op Wikipedia, er gezegd wordt dat er in Greetsiel twee huizen staan die beide claimen het geboortehuis van onze Ubbo Emmius te zijn… Wonderlijk toch? Een en ander blijkt ook uit beide foto’s van de aan huizen gemonteerde plaquettes in deze post. De foto van het volledige huis heeft een zwarte plaquette, terwijl de plaquette die ik in 2013 gefotografeerd heb alles behalve zwart is…

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.