Het Woordenboek der Nederlandsche Taal noemt een leugenbankje een plek ‘waar leegloopende lieden, bijvoorbeeld zeelieden aan den wal, zich dagelijks verzamelen en allerlei verhalen opdissen’.

Aan de noordkant van de Noorderhaven in Groningen is een prachtig leugenbankje te vinden met een aantal prachtige Groninger teksten er op geschreven. Tevens is er een bordje bevestigd met het verhaal dat dit leugenbankje geplaatst is ter nagedachtenis aan de grote avonturen van kapitein Raaneguel en zijn bootsman Rekkoj. De tekst op het bordje is als volgt:

Deze bank is geplaatst ter nagedachtenis aan kapitein Raaneguel en bootsman Rekkoj. Deze Groninger zeelieden – van oorsprong Fins – vernietigden buitengaats in de tachtigjarige oorlog twee voor anker liggende oorlogsschepen van de Spaanse Armada. Ze staken de kraak ‘Nuestra Senora del Rosario’ en het galjoen ‘El Gran Grifon’ heimelijk in brand. Eenmaal ontdekt werd hun scheepje aan flarden geschoten. ‘Honderden Spaensche zeelieden end’aen boort sijnde cavalerie paerden’ kwamen in de golven om, zo meldt de geschiedschrijving. Raaneguel  en Rekkoj overleefden het wonderwel. Zich vastbindend aan een biervat hielden ze zich drie dagen lang drijvende. ‘Hun dorst lesten sij uijt ’t vat’. ‘Meer dronken dan levent spoelden sij ten langhe leste aen in de bocht van Ameland’. Volgens de overlevering  sleten deze heroïsche zeelieden hun laatste jaren hier op een bankje aan de haven bij de werf van de West Indische Compagnie. Genietende van de in- en uitvarende schepen, eb en vloed en de bedrijvigheid in de haven, altijd bereid hun avonturen te vertellen. Ze stierven in 1652, een week na elkaar ‘in den gesegende leetijt van 86 ende 84 jaaren’. Het biervat dat hun leven redde hangt nog steeds aan het hoekpakhuis bij de Visserbrug. In loving memoy of the heroes Raaneguel en Rekkoj.

Het grappige van het bovenstaande verhaal is natuurlijk dat, als je de namen ‘Raaneguel en Rekkoj’ omdraait er ineens ‘Leugenaar en Jokker’ blijkt te staan. Wat dat betreft is het een prachtig bij elkaar gefantaseerd verhaal bij dit leugenbankje.

De tekst in de boog luidt: ‘t is altied ‘t zulfde an d’hoaven, de mins’n geniet’n van t woater en ales wat komm’n en gaait, komt mit stroom, dus geniet… en de rest komt loater’. Daar gaat het om, het is een mooie plek om even pauze te houden. Miscchien zelfs om even te mijmeren over de avonturen van kapitein Raaneguel en bootsman Rekkoj…

Naschrift: Gisteravond – toen ik deze post net geplaatst had bedacht ik dat het biervat dat als sinds mensenheugenis op het hoekpand Visserstraat – Noorderhaven bevestigd is. Het  verwijst naar de locatie waar vroeger bierbrouwerij ‘De Sleutel’ zat. De bierbrouwerij bestaat (al lang) niet meer, maar de naam leeft voort in café ‘De Sleutel’; een van de meer authentieke cafés in de Stad Groningen. Eigenlijk is het geweldig om op deze manier bestaande elementen in een grap (wat dit leugenbankje volgens mij ook is) te verwerken…

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.