Toen ik een klein ventje was ging ik met een mooie zwarte Citroën Traction Avant van garage Norder uit Zandeweer naar de kleuterschool in Kantens. Toentertijd vond ik dat niet zo bijzonder, maar terugkijkend is het natuurlijk wel fraai om met een dergelijke (antieke) auto naar school gebracht te worden. Toen ik eenmaal in staat was om te fietsen – en de leeftijd voor de basisschool bereikt had – werd het tijd om op de fiets naar school te gaan. Ik had een mooi blauw fietsje van m’n ouders gekregen. Mijn ouders hadden de ‘School met den Bijbel’ aan de Schoolstraat in Uithuizen voor me uitgezocht. Pa Vogel is een keertje met me mee geweest naar Uithuizen om me de weg te wijzen en daarna moest ik het zelf uitzoeken. Op school werd ik – vanwege m’n toentertijd nogal rode haar – regelmatig geplaagd. Of het daardoor kwam weet ik niet, maar ik heb de indruk dat ik toen een rustig stil ventje was, die – als ie eenmaal teveel geplaagd was – flink uit z’n slof kon schieten…

Er waren twee routes naar Uithuizen. Beiden gingen over de brug over het Boterdiep bij Doodstil. De meest voor de hand liggende keuze was langs het Boterdiep te fietsen en zo naar Uithuizen te gaan. Deze route voerde langs de grote tarwesilo’s van de firma Moorlach (tegenwoordig Ranks) uit Uithuizermeeden. Pas toen ik bij Avebe kwam werken in 1980 leerde ik dat vanaf die plek de tarwe aangevoerd werd naar de Avebe-fabriek in Foxhol waar toentertijd er Brinta van gemaakt werd (tegenwoordig wordt de Brinta door Honig in Nijmegen gemaakt). De iets minder voor de hand liggende keuze was rechtdoor te gaan bij de eerder genoemde brug en een stuk verderop rechts af te slaan en via een zandpad naar Uithuizen te fietsen. In dat tweede geval kwam ik natuurlijk een stuk dichter bij school uit… Ik herinner me nog een keer dat ik m’n fietssleuteltje kwijt was. Mijn vader liet me lopen naar Fietsenmaker Bos (in de buurt van de school) om een reservesleuteltje te halen. Pas toen ik veel en veel ouder was geworden realiseerde ik me dat m’n vader toch ook een reservesleuteltje gehad moet hebben…

In m’n archief zitten nog een paar oude schoolfoto’s. Eentje is van een klas met (volgens mij) de eerste juf die ik had: Juf Brinksma. Deze foto heb ik bovenaan dit verhaaltje gezet (ik ben het jochie naast de juf – middelste rij, tweede van links). De anderen zijn van een schoolfotograaf die af en toe voorbij kwam. Ik ben zelf nogal gesteld op de foto met de grote zwarte Labrador. Deze is volgens mij gemaakt toen ik nog op de kleuterschool in Kantens zat. Een paar jaar geleden ontdekte ik dat zowel het gebouw waar de kleuterschool in Kantens zat nog steeds bestaat, net als het gebouw waar ik voor het eerst naar de basisschool ging. Beide gebouwen hebben over de loop der jaren al lang een andere bestemming gekregen natuurlijk…

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.