Na ruim drie maanden thuis werken en slechts af en toe even de deur uit om een rondje te fietsen of een klein boodschapje te doen, hadden P en ik bedacht dat een avondje uit eten wel een goed idee zou zijn. De richtlijnen van zowel onze overheid als het RIVM gaven aan dat we vanaf 1 juni onder bepaalde voorwaarden weer restaurants zouden kunnen bezoeken en omdat mijn verjaardag op de 13e juni is, zou dat natuurlijk een goede gelegenheid zijn om het uit eten gaan weer eens uit te proberen. P en haar vriendin S hadden een week eerder al een avond bij De Prinsenhof geoefend, maar dan in het Grand Café. Beiden vonden toen dat de verschillende maatregelen met betrekking tot ‘social distancing’ en dergelijke op een goede en onopvallende manier in werking waren gezet. Ondertussen was er bij een restaurant in Leer (een uur rijden vanaf Groningen) een uitbraak van het virus geweest. Ik vond het dus behoorlijk spannend om uit eten te gaan.

We waren iets te vroeg en hebben nog even op een bankje op het Martinikerkhof gezeten. Bij binnenkomst moesten we onze handen desinfecteren en werden ons huisregels uitgelegd. Ze hebben bij Restaurant Nassau een groot aantal tafeltjes weggehaald en bij elk resterend tafeltje slechts twee stoelen neergezet. Bovendien staan de tafeltjes nu veel verder uit elkaar dan voorheen. Ik vond knap dat op een onopvallende manier, zonder allerlei vormen van belijning en stickers om je op de 1½ meter afstand te wijzen, looproutes waren gecreëerd en dat men uitging van het gezonde verstand van de aanwezigen om de ‘social distancing’ in acht te nemen. Wij werden met blijdschap ontvangen door de bediening, en ook de eigenaar van de zaak verwelkomde ons persoonlijk en vertelde ons dat iedereen blij was dat ze weer voor de gasten aan de slag mochten. Er werd ons gevraagd of ze binnen de 1½ meter mochten serveren, of dat we liever hadden dat ze op 1½ meter afstand van ons bleven.

Vanwege de huidige omstandigheden wordt vooralsnog in Restaurant Nassau alleen het Experience Menu geserveerd naar keuze in 4, 6 of 9 gangen. We moesten dus een keuze maken. Gewoonlijk kies ik dan voor de middelste keuze, maar nu was het al even geleden dat we uit eten waren geweest. En bovendien was het mijn verjaardag. Ik mocht dus kiezen, maar ik ben niet zo héél erg vlot met kiezen. ‘Dan maar de hele bubs’, zei ik stoer, ‘We doen alle 9 gangen’. Dat hebben we geweten! Een scala aan kleine en mooi opgemaakte gerechtjes kwamen voorbij. Eerst drie kleine hapjes om ons erop voor te bereiden wat er zou gaan komen, vervolgens een amuse, en uiteindelijk de 1e tot en met de 9e gang. P en ik houden van eerlijke en aardse smaken. We kwamen niets te kort. Geweldig hoe zo veel smaken zo geweldig kunnen laten samenkomen in allerlei kleine gerechtjes! We hebben heerlijk genoten en tegen 23:00 uur gingen we voldaan naar huis. Wat een feest!

Rond hapje gevuld met mousse van makreel en papadum met crème van Lavas
Tapioca van de barbeque

Tijdens het eten werden we verrast door een violiste en celliste in De Prinsentuin. Er werd een tafeltje met champagne buiten gezet en niet veel later verscheen een stelletje waarbij de dame niets vermoedend meegelokt werd naar de juiste plek. Terwijl de muziek speelde, ging de jongeman op z’n knieën en vroeg haar ten huwelijk. Prachtig om te zien ?.

Langoustine (tomaat, watermeloen, gember)
Waddenzee (zilte groentes, bieslook, jus van mossel)
Rode ui (feta, olijf, sherry)
Rode poon (bataat, lardo, mosterd)
Eend (brioche, paling, dashi)
Kalf (artisjok, pistache, verjus)
Kaasplankje met een glaasje Lagavullin voor mij en een kopje rooibosthee voor P
Manjari (kokos, koffie, tonkaboon)
Aardbeien (karwij, citroenmelisse, yoghurt)
En een kopje koffie…
Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.