Ik begrijp het niet meer…

Sinds begin maart ’20 heeft de COVID-19-crisis grote invloed op ons dagelijkse leven. Maandenlang heb ik thuis moeten werken omdat men het te gevaarlijk vond om met grotere aantallen collega’s tegelijk op onze werkplek aanwezig te zijn. Nog steeds zijn we met amper 30% van de collega’s tegelijk in het gebouw aanwezig. Toen ik een paar weken terug dan ook voorzichtig aan weer naar mijn werk mocht was dat een apart moment. Ik vond het héél erg spannend! Hoewel ik nu al weer een aantal weken regelmatig op mijn werkplek te vinden ben spreek ik dagelijks collega’s die dan voor het eerst weer naar de ‘eigen werkplek’ gaan in plaats van thuis aan het werk zijn.

Momenteel lopen de besmettingen met COVID-19 overal op. Ook in Groningen en omgeving zien we de aantallen besmettingen sterk oplopen. In het openbaar vervoer is het ondertussen verplicht om een mondkapje te dragen. Pak je vervolgens de fiets, dan hoeft dat mondkapje ineens niet meer. Als ik naar mijn werk fiets neem ik steeds dezelfde route naar ons gebouw op de Zernike Campus aan de noordkant van Groningen. Steeds vaker zie ik weggeworpen mondkapjes in het gras naast de meest gebruikelijke fietsroutes naar de Zernike Campus liggen. Ik begrijp het echt niet meer! Waarom worden die (potentieel) besmettelijke mondkapjes gewoon in de publieke ruimte weggesmeten? Zijn we helemaal gek geworden? Of kan het ons gewoon niet (meer) schelen? Uit ergernis besloot ik twee dagen achtereen foto’s te maken van wegeworpen mondkapjes op hetzelfde stukje fietspad van circa 500 meter.

De laatste tijd zie ik een trend ontstaan van mensen die roepen ‘dit mogen we niet van Rutte’. Het gaat dan niet om het gegeven dat er een gevaarlijk virus om zich heen slaat, maar het gaat om de regeltjes en hoe daar onderuit te komen. Veel mensen zien het virus niet als bedreiging, maar ze vinden de regeltjes vervelend. Ik vind het steeds vervelender worden om overal gebruikte mondkapjes te zien liggen!

Delen:

Comments

comments

Share
Harry Vogel

Ik ben voornamelijk geïnteresseerd in traditionele folk- en countrymuziek, Groninger (cultuur)geschiedenis, en allerlei buitengebeuren. Vroeger trok ik er vaak op uit om meerdaagse fietstochten te maken, tegenwoordig fiets ik meer in de omgeving van de stad Groningen. In de jaren 80 van de vorige eeuw begon ik foto's te maken van de (huis)concerten die ik bezocht. Recent heb ik al mijn oude negatieven gedigitaliseerd. Deze website kwam tot stand vanuit de wens iets met de recent gedigitaliseerde negatieven te doen...

2 Comments

  1. AvatarDennis Schut Reply

    Helemaal gelijk Harry! Het is niet de regel voorzichtig te zijn voor een potentieel gevaarlijk en zelfs soms levensbedreigend virus, maar hoe regels te ontduiken omdat men niet van regels houdt of zelfs kuddeinstinkt: naar buiten duidelijk maken op welke politieke partij je stemt – strictly stupid! Stel je voor, in tijden van oorlog – bijvoorbeeld WWII – buiten lopen tijdens een bombardement omdat je tegen oorlog bent… Dan ben je wel snel dood! Niet slim en daar heft niemand iets aan, nog in het minste jezelf.

  2. AvatarKabouter Plop Reply

    Ze worden weggegooid door mensen die het vermogen tot nadenken en enig besef van normen en waarden hebben ontbreekt. De kapjes beschermen anderen voor hun virus en de weggooier gaat ervan uit dat hij niet besmet is. Anders mocht hij per definitie niet op straat zijn. Uit ongenoegen en rebellie is het dan veel eenvoudiger om het noodzakelijke kwaad achteloos op straat te donderen het gevolg.

Geef een reactie