Sinds begin maart ’20 heeft de COVID-19-crisis grote invloed op ons dagelijkse leven. Maandenlang heb ik thuis moeten werken omdat men het te gevaarlijk vond om met grotere aantallen collega’s tegelijk op onze werkplek aanwezig te zijn. Nog steeds zijn we met amper 30% van de collega’s tegelijk in het gebouw aanwezig. Toen ik een paar weken terug dan ook voorzichtig aan weer naar mijn werk mocht was dat een apart moment. Ik vond het héél erg spannend! Hoewel ik nu al weer een aantal weken regelmatig op mijn werkplek te vinden ben spreek ik dagelijks collega’s die dan voor het eerst weer naar de ‘eigen werkplek’ gaan in plaats van thuis aan het werk zijn.

Momenteel lopen de besmettingen met COVID-19 overal op. Ook in Groningen en omgeving zien we de aantallen besmettingen sterk oplopen. In het openbaar vervoer is het ondertussen verplicht om een mondkapje te dragen. Pak je vervolgens de fiets, dan hoeft dat mondkapje ineens niet meer. Als ik naar mijn werk fiets neem ik steeds dezelfde route naar ons gebouw op de Zernike Campus aan de noordkant van Groningen. Steeds vaker zie ik weggeworpen mondkapjes in het gras naast de meest gebruikelijke fietsroutes naar de Zernike Campus liggen. Ik begrijp het echt niet meer! Waarom worden die (potentieel) besmettelijke mondkapjes gewoon in de publieke ruimte weggesmeten? Zijn we helemaal gek geworden? Of kan het ons gewoon niet (meer) schelen? Uit ergernis besloot ik twee dagen achtereen foto’s te maken van wegeworpen mondkapjes op hetzelfde stukje fietspad van circa 500 meter.

De laatste tijd zie ik een trend ontstaan van mensen die roepen ‘dit mogen we niet van Rutte’. Het gaat dan niet om het gegeven dat er een gevaarlijk virus om zich heen slaat, maar het gaat om de regeltjes en hoe daar onderuit te komen. Veel mensen zien het virus niet als bedreiging, maar ze vinden de regeltjes vervelend. Ik vind het steeds vervelender worden om overal gebruikte mondkapjes te zien liggen!

Naschrift 30 oktober ’20:
Het is fijn om in de (lokale) media te zien dat meer mensen zich beginnen te ergeren aan rondslingerende mondkapjes. Bij ons in Groningen zie ik het de laatste paar weken alleen maar erger worden. Er liggen steeds meer afgedankte mondkapjes langs de straat. Beschamend als je er even over nadenkt…

Deze collage komt uit een recente tweet van de gemeente Stadskanaal…
Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.