Afgelopen vrijdagmiddag was mijn wekelijkse gang naar de bakker om brood te halen. Nu we in het ‘Corona-tijdperk’ leven is dat één van de weinige keren dat ik überhaupt in de stad kom. Deze keer ging mijn tocht niet door het Noorderplantsoen (te veel mensen, dus te druk), maar om het plantsoen heen. Toen ik terug naar huis fietste met m’n Nachtrucht Waldkorn in de fietstas zag ik dat er weer Elfenbankjes te zien waren bij de drie rode beuken die bij de ingang van het plantsoen staan als je over de Plantsoenbrug rechtdoor het plantsoen in fietst.

Nu waren ze groter dan in september 2018 trouwens. Typisch vond ik het dat de paddenstoelen alleen op/bij rode beuken te vinden zijn. In 2019 schreef ik er al een stukje over. Net als toen zag ik ook nu dat er elfenbankjes in het gras te vinden waren. Eerder al had ik een keer met een oudere dame gesproken die me wist te vertellen dat op die plekken ook een rode beuken hebben gestaan. Deze zijn echter al jaren geleden verwijderd. Op twee van de rode beuken zag ik een ander soort zwam groeien. Geen idee hoe deze zwam heet. Wel zag ik dat deze rode beuken op borsthoogte een geel/groene stip als markering gekregen hadden. Ben maar eens uit gaan zoeken wat een dergelijke stip betekent…

Bij de recente boomveiligheidscontrole zijn bomen met een geel/groene stip op borsthoogte of op de stamvoet gemerkt. Bomen met een geel/groene stip op borsthoogte hebben potentieel gevaarlijke structurele tekortkomingen of aantastingen of ze verkeren domweg in een slechte conditie waardoor er gevaar is voor wandelaars. Er wordt aangeraden deze bomen te vellen. Bij bomen met een geel/groene stip op de stamvoet zijn wel mankementen vastgesteld, maar het vellen van de bomen is nog niet noodzakelijk. Hier wordt wel geadviseerd om de ontwikkeling van de bomen in de gaten te houden, door middel van een jaarlijkse inspectie.

Ik vond deze verklaring op de volgende website. Jammer dat de conclusie is dat de mooie majestueuze rode beuken bij de ingang van het Noorderplantsoen daar blijkbaar de langste tijd hebben gestaan. Jammer dat ze (binnenkort?) weggehaald zullen gaan worden…

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.