In februari dit jaar huurden P en ik via Airbnb een huisje in Oranjewoud. Dat beviel ons héél erg goed. Zo goed zelfs dat we voor de herfstvakantie van dit jaar weer een huisje in hetzelfde gebied gezocht hebben. Toevallig kwamen we erachter dat mensen uit Dedemsvaart van wie we eerder een huis hadden gehuurd, onlangs verhuisd waren naar Heerenveen. De afgelopen week zaken we dus in een nieuw huis aan de rand van Heerenveen. Net voor de herfstvakantie kochten we een fietsendrager. Deze kan op de trekhaak van onze auto gemonteerd worden en we hebben daarmee de mogelijkheid om onze beide fietsen mee te nemen. Voor mij is dit een volledig nieuw idee! Natuurlijk zijn er al veel langer fietsendragers op de markt, maar ik dacht dat die alleen voor oude mensen waren. Na de afgelopen week ben ik volledig van mening veranderd.

P’s fiets is de zwaarste van de twee. Die moet als eerste op de drager worden gezet. De volgende fiets wordt met het stuur de andere kant op de tweede positie geplaatst. Alles wel goed vastzetten natuurlijk! Omdat dit de eerste keer was dat we zo gingen rijden hebben we ontzettend vaak in de achteruitkijkspiegel gekeken of de fietsen er nog waren…
Brongergea is een klein buurtschapje net buiten Heerenveen. Hier staat op het kerkhof een mooie klokkenstoel vlakbij de grafkelder van de familie van Limburg Stirum, een oude adellijke familie.

Gelijk de eerste dag hebben we een rondje gefietst en dat hebben we alle dagen dat we in Heerenveen waren volgehouden. Gemiddeld een uurtje per dag. Voldoende tijd nemen om de omgeving in je op te nemen (en vliegenzwammen te zoeken). Vanuit de wijk Skotterwâld is het een kort stukje voordat je in de bossen rondom Oranjewoud (dat aan Heerenveen grenst) verzeild raakt. Rondom Ornajewoud zijn verschillende landgoederen te vinden, de bossen maken daar deel van uit. Dat fietsen vond ik het mooiste van deze vakantie. Heerlijk door het bos fietsen en de kapsels van de beukennootjes onder je fietsbanden horen knisperen… Het dorp Oranjewoud heeft een langdurige verbondenheid met onze koninklijke familie en op een bepaalde manier geeft deze verbondenheid het dorp een mooie allure. Er is generaties geleden veel bos aangeplant en daardoor is het mogelijk om mooie routes door volwassen bos te fietsen.

Verschillende keren zijn we langs deze plas gefietst. Op een bepaald moment zagen we een groot aantal forse spreeuwenzwermen aan komen vliegen die dan plots in het riet verdwenen. Na de zoveelste zwerm was het enorm kabaal van spreeuwen die het laatste nieuws van de dag met elkaar bespraken…
Onze route over elkaar heen geplakt. Verschillende stukken hebben we meer van één keer gefietst. Elke dag gingen we een uurtje fietsen. bij elkaar opgeteld hebben we in deze regio ergens tussen 50 en 60 km gefietst.

We hadden bedacht dat we deze week ook zouden gebruiken om wat meer te lezen dan waar we thuis aan toe komen. Uiteindelijk heeft P haar boek niet eens open gehad. Ik had (heel overmoedig van me) twee forse boeken meegenomen. Uiteindelijk heb ik de meeste tijd besteed aan Een deftig Huys met een fraay Hoff van Rienk Bijma. Dit boek gaat over de geschiedenis de Noorderhavenbuurt in Groningen en meer specifiek over de eeuwenoude geschiedenis van het huis waar de schrijver woont. Een erg uitgebreid boek dat met veel gevoel voor detail is geschreven, maar vooral een erg fascinerend boek! Het tweede boek dat ik mee had genomen is ongeopend weer mee terug naar Groningen gegaan en staat nu weer netjes in de kast te wachten.

Ondertussen zijn we alweer een paar dagen thuis. Ondanks de beperkingen die de huidige Corona-periode met zich mee brengt hebben we een heerlijke week gehad en ons prima vermaakt. Het is ronduit verbazingwekkend hoe snel de tijd gaat als je het goed naar de zin hebt…

Eigen potje koken hoort er natuurlijk ook bij. Net als dat thuis het geval is…
Rustig aan het lezen…
Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.