1958 is het jaar waarin ik ben geboren. Mijn ouders hadden toentertijd een kwekerij in Zandeweer, een klein dorpje in de toenmalige gemeente Kantens. Het is ondertussen al een hele tijd geleden dat ik een keer wat zat te struinen op het Internet en daar een scan van een Amerikaanse militaire kaart uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw tegen kwam. Dat was interessant! Het bijzondere was dat het een kaart betrof uit de tijd dat ik werd geboren. Ik was oprecht verbaasd en besloot dat ik deze kaart wilde bewaren. Weggooien kon altijd nog zo bedacht ik. Een paar dagen geleden kwam ik de kaart weer eens tegen en besloot om deze scan eens wat beter te bekijken. Meestal probeer ik dan de plaats Zandeweer op te zoeken. Groot was mijn verbazing toen bleek dat mijn geboortedorp compleet van de kaart was (verdwenen). De omliggende dorpjes werden wel allemaal netjes afgebeeld, maar mijn geboortedorp moest het ontgelden… Een mooi detail is trouwens dat sommige namen niet correct zijn geschreven; zo wordt Uithuizermeeden geschreven als Withuizermeeden…

Uitsnede van de onderstaande kaart. Doodstil is netjes aangegeven, Eppenhuizen ook… Daar tussen zou Zandeweer moeten liggen. Ik weet zeker dat het dorp Zandeweer al ver voor 1958 bestond…
Gezicht op de molen Windlust in Zandeweer. Scan van een ansichtkaartje uit 1962. De bebouwing is op dat moment duidelijk ouder dan 4 jaar. Ik ben geboren in het huis achter de linker telefoonpaal…
De kaart in kwestie…
Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.