Groninger borgen route – deel 1

Afgelopen week bedacht P dat het misschien wel een leuk idee zou zijn om een autopuzzeltocht te maken. Ik vond het een soort ‘zestiger jaren idee’. Het leek me in eerste instantie een wat oubollige en truttige bezigheid toe. De andere kant van m’n gevoel was: ‘goh, da’s weer eens wat anders’. De afgelopen 10 maanden van de pandemie waar we in zijn beland zijn ook voor ons tweeën een periode waarin dingen regelmatig anders gaan dan we ze ons hadden voorgesteld of hadden voorgenomen. Iedereen – wij inclusief – moet zich aanpassen aan de veranderde omstandigheden. Dit was wel een ‘Corona-proof uitje’. De verstandige oplossing was dus: ‘laten wij het maar proberen’ (om Herman Finkers maar eens te citeren). Gelukkig was het startpunt van de ‘Groninger Borgen route’ bij ons in de buurt. We betaalden online € 19,50 en een paar minuten later hadden we een heel boekwerk van 22 pagina’s in de mail. Genoeg informatie, aanwijzingen, puzzelvragen, quizvragen en dergelijke om een gezin met kleine kinderen 3 uur lang actief en bezig te houden. De route begon bij de Piloersmaborg in Den Ham en zou eindigen bij de Menkemaborg in Uithuizen. De lengte van de route was volgens de handleiding ongeveer 60 kilometer. De link naar de Groninger Borgen maakte het voor mij natuurlijk een stuk interessanter… Toen we thuis vertrokken nam ik de rol van navigator op me en was P de chauffeur, maar gelijk bij de eerste stop – in Den Ham dus – werden de rollen omgedraaid. De reden was simpel. P kan véél beter navigeren dan ik dat kan.

De Piloersma– of Hamsterborg is de laatste boerderijborg in de provincie Groningen. In 1533 werd de borg door Johan de Mepsche gebouwd en in 1702 werd de verbouwing naar ‘boerderij’ uitgevoerd. Van 1837 tot 1991 was de borg in het bezit van de familie Wieringa. De laatste bewoonster heeft de borg nagelaten aan de Stichting Wieringa van Hamsterborg. De boerderij heeft tot 1997 de agrarische bestemming behouden. In 1995 en 1998 is de borg gerestaureerd en gerenoveerd tot een karaktervol geheel met gastenkamers, zalen, expositieruimte en restaurant. Dick Soek zwaait sinds 2005 de scepter in het restaurant. Dat was altijd één van de plekken waar ik graag een keer zou willen eten. Dat hebben we een paar zomers geleden dan ook een keer gedaan. En hoe! Buitengewoon aparte gerechtjes en bijzondere combinaties. Ik herinner me het worteltjesijs maar al te goed (heel erg lekker trouwens). Momenteel is het restaurant gesloten, maar middels bezorgmenu’s en een borrelpuut in allerlei variaties wordt er wel aan de weg getimmerd. Da’s maar goed ook, want het zou mooi zijn als dergelijke zaken ook na de Corona-pandemie een bestaansreden hebben. Nu kwamen we even voorbij om te kijken, te luisteren naar het geblaat van de schapen en een paar mooie winterse foto’s te maken.

Uitleg over het kunstwerk in de tuin voor het hoofdgebouw...
Verleden, heden en nabije toekomst van de borg zijn uitgangspunten voor het kunstwerk. Als drager van het geheel is voor een vork gekozen. Deze refereert aan de huidige bestemming als restaurant en erfgoedlogies. De vork steekt in de grond. Een knipoog naar de functie van de borg in vroeger jaren, namelijk die van boerderij. Elementen uit de verschillende familiewapens van vroegere bewoners van de borg van de borg verwijzen naar het verleden. De boomwortels uit het familiewapen van de Mepsche (de eerste bewoners) zijn als een kroon op de vork geplaatst. Elementen uit de andere drie familiewapens cirkelen om de vork: de boom uit het wapen van de familie Bos, de ster van de familie Boelens en het paard van de familie Wieringa.

De landerijen achter de borg. Terwijl we hier stonden te kijken hoorden we links achter ons een groepje schapen om aandacht vragen…

Het mooie van een dergelijke puzzeltocht is het feit dat je echt iets moet doen om min of meer de route te volgen. Het is dan ook niet voor niets een autopuzzeltocht. De tocht neemt je mee langs alle mogelijke kleine weggetjes die af en toe te smal zijn om twee auto’s elkaar de gelegenheid te geven te passeren. Tussen de Piloersmaborg in den Ham en de Allersmaborg in Aduarderzijl (de 2e borg op deze route) kwamen we voorbij allerlei kleine gehuchtjes. Deze hebben een afwijkend plaatsnaambordje waardoor ze gemakkelijk zijn te herkennen. Ik heb er meerdere gezien waar ik nog niet eerder van had gehoord zoals Hardeweer, Suttum en De Bouwerd. Da’s weer leuk natuurlijk!

Ik heb besloten onze avonturen met de Groninger borgen per borg te posten. Deel 2 pakt de draad op bij de Allersmaborg in Aduarderzijl. Als je de route volledig gereden hebt, ben je langs 6 Groninger borgen geweest. We hebben dus nog even te gaan.

Delen:

Comments

comments

Harry Vogel

Ik ben voornamelijk geïnteresseerd in traditionele folk- en countrymuziek, Groninger (cultuur)geschiedenis, en allerlei buitengebeuren. Vroeger trok ik er vaak op uit om meerdaagse fietstochten te maken, tegenwoordig fiets ik meer in de omgeving van de stad Groningen. In de jaren 80 van de vorige eeuw begon ik foto's te maken van de (huis)concerten die ik bezocht. Recent heb ik al mijn oude negatieven gedigitaliseerd. Deze website kwam tot stand vanuit de wens iets met de recent gedigitaliseerde negatieven te doen...

Geef een reactie