Ik moest afgelopen donderdagochtend even voor een afspraak even in de wijk Corpus den Hoorn in Groningen zijn en had bedacht om na afloop van mijn afspraak via een ommetje terug naar huis te fietsen. Onlangs las ik dat het Nijveenster sluisje tussen het Hoornsediep en het Paterswoldsemeer in het begin van de vorige eeuw in opdracht van de Groninger industrieel W.A. Scholten was aangelegd. Hij kon dan met z’n bootje op eenvoudige wijze van het Hoornsediep naar de Paalkoepel of de Twee Provinciën varen; beide (markante) panden waren immers zijn eigendom. Een foto van het sluisje leek me een mooie aanvulling op de post die ik in september 2019 schreef over een fietstocht langs de nog zichtbare sporen van Willem Albert en Jan Evert Scholten in en om de stad Groningen. Beide heren hebben immers een zeer grote invloed gehad op de stad Groningen en de wijdere omgeving. Het bleef echter niet bij een foto van het sluisje, er was veel meer moois te zien deze dag…

De zwaaikom voor het sluisje
De foto waar het allemaal om te doen was. W.A. Scholten liet aan het begin van de vorige eeuw dit sluisje bouwen om zo eenvoudig van het Hoornsediep naar zijn twee uitspanningen aan het Paterswoldsemeer te kunnen varen. Nog steeds wordt er veel gebruik van dit sluisje gemaakt…
Molen ‘De Helper’

De waterlelies stonden in bloei. Prachtig!

Aan het begin van de Hoornsedijk is een plek waar veel berenklauw groeit. Ik heb nooit geweten dat landgeiten daar korte metten mee maken.

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.