Alles in evenwicht…

Tijdens onze vakantie in Krachtighuizen lazen we dat het zwaartepunt van Nederland vlakbij ons vakantieadres te vinden is. Het zou maar een paar kilometer fietsen zijn om dit bijzondere punt te bereiken waarop heel Nederland balanceert als het ware. Van Dale zegt het als volgt: ‘punt waaromheen het gewicht van een lichaam gelijkelijk verdeeld is’. Je zou dus kunnen zeggen dat als je Nederland op precies dit punt op zou tillen alles in balans blijft en niets eraf zou kieperen (het blijft een fantasievolle gedachte trouwens).

Nooit eerder had een van ons over een dergelijk thema nagedacht, maar deze vakantie natuurlijk een perfecte gelegenheid om ons ter plekke eens iets meer in deze bijzondere plek te verdiepen. Temeer omdat we amper in de benen hoefden – het was immers maar een paar kilometer fietsen. P had zich een beetje ingelezen en stelde zich als gids op. Ik had vertrouwen in wat ging komen en samen fietsten we het bos in. Een paar kilometer verderop, na een klein stukje zandpad gefietst te hebben, kwamen we bij het zwaartepunt van Nederland. Een grote steen met een ijzeren ring met de tekst ‘Til Nederland op aan deze ring en niemand zal het merken’ markeerde deze plek. Er was een bankje om even te mijmeren over de betekenis van een en ander en een informatiebord dat door allerlei alg- en mosvorming onleesbaar was geworden. Natuurlijk fotografeerden we elkaar terwijl we om de beurt Nederland op hebben geprobeerd te tillen (lukte niet echt, waarschijnlijk iets te zwaar).

Natuurlijk hebben we deze dag nog iets meer gefietst. We konden het niet nalaten een foto van dit prachtige landhuis midden in het bos te maken. De foto van het heideveld bovenaan deze post in trouwens tijdens hetzelfde fietstochtje gemaakt….

Weer terug in ons huisje heb ik maar eens wat meer nagelezen over het zwaartepunt. Naam: ‘Zwaartepunt van Nederland’. Te herkennen aan: Een steen met een ring geplaatst met de tekst. Locatie: Aan de Peppelerweg in Putten. Sinds: 1984. Idee: Theatermaker Harrie Hageman. Hij wilde een ludieke happening organiseren met als thema de ontdekking van het zwaartepunt van Nederland. Het midden omdat: Dit is de plek waar Nederland in evenwicht zou zijn, als je het daar op zou tillen. Frank Storbeck, informaticus, geoloog en wetenschappelijk medewerker aan de Gemeentelijke Universiteit van Amsterdam, berekende het zwaartepunt van Nederland met z’n computer. Hij kwam uit op de kilometercoördinaten 472,7 noord en 171,8 oost. Probleem: Het Kadaster controleerde de berekeningen in 2016, voor een aflevering van Het Klokhuis. Conclusie: Het zwaartepunt van Nederland ligt iets verderop, in de gemeente Ermelo.

Een paar aardige details in de discussie over de accuraatheid van deze plek zijn op Wikipedia na te lezen. Frank Storbeck blijkt alleen het vaste land van Nederland meegenomen te hebben in zijn berekeningen. Als het zeegebied van Nederland en de binnenwateren ook meegenomen waren, hadden we een zwaartepunt op een héél andere plek gehad (om nog maar te zwijgen over de invloeden van eb en vloed natuurlijk). Ik heb trouwens erg moeten lachen om een foto uit 2017 van een gat in de grond uit waaruit blijkt dat het zwaartepunt van Nederland ontvreemd bleek te zijn. Wie zal zeggen of P en ik wel aan het originele zwaartepunt van Nederland hebben staan sjorren?

Dit is de tweede post over onze zomervakantie ’21 in Krachtighuizen. De eerste post vindt u hier.

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.