We hadden ergens gelezen dat er in Garderen een zandsculpturen festijn te zien was en besloten daar een kijkje te nemen. Op de website van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn Garderen hadden we gelezen dat je online kaartjes kon kopen. We kochten kaartjes voor de vrijdagmiddag, want op zaterdagochtend zouden we weer terug naar Groningen gaan. Onze kaartjes golden vanaf 15:00 uur en waren 3 uur geldig. Dat was volgens ons een goede maatregel om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen. We hebben immers nog steeds met een Corona pandemie te maken. Toch vonden wij het een ‘spannend avontuur’ om een en ander te gaan bekijken.

Tijdens deze editie van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn ga je terug in de tijd van de Tweede Wereldoorlog waarbij alles is aangekleed in de stijl van toen. Van de muziek tot alle decoraties, je waant je echt in de oorlogsjaren. Naast belangrijke veldslagen uit de Tweede Wereldoorlog, zoals de ‘Slag om Arnhem’ en ‘D-Day’, komen ook de bevrijding, het leven van Anne Frank, onze verzetshelden, de spotprenten, Radio Oranje en het Koningshuis volop aan bod. Tevens ga je interessante weetjes terugzien. Want… er zijn vast nog dingen die je verrassend genoeg niet wist over de Tweede Wereldoorlog.

Dat het thema van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn Garderen ’75 jaar bevrijding’ was hadden we ook al gelezen. P had al bedacht dat ik dat zeker interessant zou vinden. Geschiedenis heeft sowieso mijn interesse, en zandsculpturen met de Tweede Wereldoorlog als onderwerp hadden we nog niet eerder gezien. Uiteraard gingen we op de fiets naar Garderen, een tochtje van ongeveer 40 minuten. Toen we eenmaal de eerste zandsculpturen in zicht kregen wist ik het gelijk. Hier hadden we goed aan gedaan. Het was indrukwekkend, prachtig en ontroerend tegelijk. Helemaal onder de indruk maakten we de ene na de andere foto. Alles klopte gewoon. Er klonk muziek uit de periode van de Tweede Wereldoorlog en ook de belichting klopte. Ik was vanaf het eerste moment diep onder de indruk!

Het eerste gedeelte was binnen en bestond uit allerlei grotere figuren. Veel daarvan hadden de ‘Slag om Arnhem’ (Operatie Market Garden) als onderwerp. Logisch natuurlijk. Arnhem ligt op de Veluwe, net als Garderen. Natuurlijk kwam Arnhem aan bod. Terwijl ik m’n ogen aan het uitkijken was had P de diorama’s ontdekt. Kleiner en veel gedetailleerder. Dat vond zij geweldig! We raakten elkaar dus even kwijt. Op een bepaald moment vond ik een bankje en terwijl ik een en ander zat te overdenken werd ik aangesproken door een oudere dame. Ze had een bezoekje aan dit zandsculpturen festijn van haar dochter op haar 82e verjaardag gekregen en nu werd de verjaardag gevierd in Garderen. Ze vertelde me met tranen in de ogen dat ze uit Den Helder kwam, maar dat ze dit niet had willen missen. Compleet ontroerd was ze… Uiteindelijk zijn we haar deze middag drie keer tegengekomen. En elke keer weer sprak ze haar verwondering uit over datgene wat ze had gezien.

Op deze foto is goed te zien hoe een en ander in z’n werk gaat. Een bekisting wordt volgestort met vochtig zand en flink aangestampt. Daarna moet het zand zich zetten, waarna voorzichtig de bekisting verwijderd wordt. Uiteraard is de maat van de bekisting afgestemd op de grootte van het uiteindelijke beeld wat gemaakt wordt. Vervolgens gaat de ‘carver’ aan het werk met troffels, mesjes, borstels, kwastjes enzovoorts. Af en toe bevochtigd hij het zand ook weer. Als het beeld klaar is, wordt het afgewerkt met een vernislaag (sowieso de beelden die buiten staan).
Met een goede vernislaag zijn de beelden een langere periode bestand tegen allerlei invloeden van het weer. De meeste beschadigingen komen vanwege bezoekers die niet met hun handen van de beelden af kunnen blijven…

Een wat vrijere interpretatie van Rembrandt’s ‘Nachtwacht’…
Voorafgaand aan onze vakantie was het een periode behoorlijk slecht weer. Dit beeld werd behoorlijk beschadigd en moest hersteld worden. Deze ‘carver’ gaf ons tekst en uitleg over zijn werk. Erg interessant!

De volgende foto’s zijn weer binnen gemaakt. Er was een hele serie diorama’s gemaakt met miniatuur figuurtjes, huizen en dergelijke  (ook allemaal van zand gemaakt). Dit waren voornamelijk scenes die met de Bevrijding van ons land te maken hebben. De details van deze scenes waren indrukwekkend!

Dit is de zesde (en laatste) post over onze zomervakantie ’21 in Krachtighuizen. De vijfde post in deze serie vindt u hier, de vierde post hier, de derde post hier, de tweede post hier, en de eerste post hier.

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.