Vorig jaar, in de herfstvakantie van 2020, hadden we via Airbnb een huis gehuurd in Heerenveen. Op de eettafel was voor ons een mooie fietsroute klaargelegd als suggestie om er even op uit te gaan. De betreffende herfstvakantie was echter uitzonderlijk regenachtig, we zijn toen amper verder gekomen dat héél veel lezen. Daar baalde ik toen wel een beetje van, want het leek me een erg aardige fietstocht toe. De oplossing was dat ik foto’s maakte van alle vier pagina’s van de beschrijving, uiteraard met de bedoeling deze fietstocht een keer op een later moment te fietsen. Dat moment was de afgelopen herfstvakantie. Gelijk op de maandag (het was die dag immers mooi zonnig weer) werd de eerste de beste kans benut. Achteraf maar goed ook, want ook deze herfstvakantie hebben we weer de nodige regenbuien voorbij zien trekken (maar gelukkig niet op de maandag)…
Deze route voert (onder andere) langs een aantal landhuizen/buitenverblijven in en om Oranjewoud. Omdat deze plekken momenteel zonder uitzondering allemaal bewoond zijn heb ik er voor deze post voor gekozen oude foto’s te zoeken op het Internet. De overige foto’s hebben we tijdens onze fietstocht gemaakt. Begin- en eindpunt van deze route van circa 25 kilometer is Hotel Tjaarda in Oranjewoud. Wij hebben er deze dag voor gekozen om de route te beginnen op een punt dat dichter bij ons vakantieadres was gelegen…
De eerste plaats waar wat over opgeschreven was is Brongergea, een klein gehuchtje op een paar kilometer afstand van de nieuwbouwwijk Skoatterwâld waar wij meestal een huis huren.
Van Brongergea fietsten we naar het dorpje Bontebok (what’s in a name?) waar we even stopten en een paar foto’s maakten. Midden in het dorpje staat een standbeeld van een bok met daarbij een bordje met de volgende tekst: ‘Ik en een BOK. Een BOK ben ik geheten. Menigeen is een BOK, maar wil het niet weten’.
Van Bontebok ging de tocht naar Nieuwehorne. Hier lieten de gefotografeerde instructies ons een beetje in de steek. We kwamen er niet uit… Een toevallige voorbijganger, een boom van een kerel met zwarte leren jas met allerlei patches, paardenstaart en veel tattoos (zijn vrijwel altijd erg aardige mensen trouwens) had in de gaten dat we de weg een beetje kwijt waren en hielp ons weer de goede kant op. Op het pleintje bij het kerkje van Nieuwehorne werden we aangesproken door een van de inwoners van het dorp. Hij vertelde ons uitgebreid over het jaarlijkse dorpsfeest dat hier georganiseerd wordt.
Van Katlijk fietsten we langs de ecokathedraal van Louis G. Le Roy in Mildam. Een tijdje terug schreef ik daar al een post over (de betreffende post leest u hier). Van Mildam fietsten via Landgoed Veenwijk in Oranjewoud naar Hotel Tjaarda, het oorspronkelijke startpunt van deze fietsroute. Ondertussen hadden we allebei bedacht dat een pauze een goed idee zou zijn. Even op iets anders dan een fietszadel zitten, iets drinken en misschien een klein hapje eten…
En zo waren we weer bij ons zelf gekozen startpunt aangekomen. Toen we weer in onze huiskamer zaten hadden we iets meer dan 30 kilometer gefietst, veel gezien en lekker gegeten. Een goed bestede maandagmiddag dus.
Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.
Ik ben voornamelijk geïnteresseerd in traditionele folk- en countrymuziek, Groninger (cultuur)geschiedenis, en allerlei buitengebeuren. Vroeger trok ik er vaak op uit om meerdaagse fietstochten te maken, tegenwoordig fiets ik meer in de omgeving van de stad Groningen. In de jaren 80 van de vorige eeuw begon ik foto's te maken van de verschillende (huis)concerten die ik bezocht. Een paar jaar geleden heb ik al mijn oude negatieven gedigitaliseerd. Deze website kwam tot stand vanuit de wens iets met de toen gedigitaliseerde negatieven te doen...
Facebook reacties