Tijdens het lezen van ‘Mad at the world’ de nieuwe biografie van William Souder over de schrijver John Steinbeck bekroop mij het gevoel dat mijn favoriete schrijver een wat minder prettige persoon voor zijn omgeving moet zijn geweest. Een en ander was voor mij wellicht ook af te leiden vanuit het gegeven dat de man drie keer getrouwd is geweest, waarvan twee huwelijken eindigden in een scheiding. Maanden geleden las ik een door Douglas Brown geschreven boek over Gwendolyn Conger, John Steinbeck’s tweede vrouw. Een paar maanden later las ik een boek van Susan Shillinglaw over Carol Henning, z’n eerste vrouw. Beide boeken legden een accent op het drankgebruik en het driftige karakter van de schrijver, die waarschijnlijk echt gelukkig was als hij achter z’n schrijftafel zat.

Een jonge John Steinbeck IV samen met z’n moeder.

Zo af en toe struin ik het Internet af naar nieuwe Steinbeck-dingen en zo kreeg ik in de gaten dat John Steinbeck’s zoon een boek heeft geschreven over de relatie met zijn vader. John Steinbeck IV was de tweede zoon van John Steinbeck en Gwendolyn Conger en werd geboren in de tijd dat de carrière van z’n vader goed op gang was gekomen. Op allerlei sites zag ik dat er behoorlijk stevige prijzen gevraagd werden voor dit boek uit 2001. Ik had geen zin om een overdreven groot bedrag te betalen voor dit boek en liet een en ander rusten totdat ik voor minder dan $ 10,- een afgeschreven bibliotheek-exemplaar vond dat er vrij netjes uit bleek te zien. Het boek was voorzien van meerdere stempels die duidelijk maakten dat het een afgeschreven boek betrof, maar dat deerde mij niet…

John Steinbeck IV en Nancy Steinbeck-Harper

Vanuit het boek komt het beeld naar voren dat John Steinbeck erg graag kinderen wilde, maar dat hij – toen ze er eenmaal waren – een groot gedeelte van de opvoeding en de genegenheid uitbesteedde aan Gwendolyn. Hij was immers een beroemd schrijver (geworden) en had al z’n tijd nodig om nieuwe boeken te uit te werken en te schrijven. John Steinbeck IV is daardoor opgegroeid in de schaduw van de beroemdheid van z’n vader – een vader die zich verder weinig met de kinderen bemoeide en daardoor op grote (emotionele) afstand van z’n kinderen stond. Een groot gedeelte van dit boek is geschreven door John Steinbeck IV. Hij probeerde niet zozeer af te rekenen met z’n vader, maar probeerde via het schrijfproces voornamelijk met zichzelf in het reine te komen. Voordat het boek voltooid was overleed John Steinbeck IV op 44-jarige leeftijd tijdens een operatie. Zijn vrouw Nancy Steinbeck-Harper heeft vervolgens het boek voltooid. Ik vond het boek niet gemakkelijk om te lezen, maar tegelijk erg indrukwekkend.

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.