In de herfst van 2021 waren P en ik een paar dagen op vakantie in Heerenveen, iets wat we ook al eerder hadden gedaan. Per toeval kwamen we toen langs de ecokathedraal in Mildam, een dorp op fietsafstand van de woning waar we al meerdere keren verbleven. Ik schreef toen een post over ons bezoekje aan deze ecokathedraal omdat de plek een behoorlijke indruk op me had gemaakt. Tijdens mijn naspeuringen van destijds las ik ook dat in één van de woonwijken van Heerenveen-midden ook een groenstrook (van een kilometer lang) is die geheel in de stijl van Louis G. Le Roy is ingericht. Brugt Hartstra, het toenmalige hoofd van de gemeentelijke plantsoendienst van Heerenveen, liet zich in een interview met de Leeuwarder Courant in 1972 het volgende ontvallen: ‘Eigenlijk kwam Le Roy voor mij precies op tijd. Die rechtlijnigheid begon mij de keel uit te hangen. Ik kreeg een hekel aan mijzelf. Een aanvaardbare oplossing voor de Kennedylaan had ik niet. Ik wist niet goed wat ermee te doen en heb toen geadviseerd er gras in te gooien. Toen kwam Le Roy. Een provo zou zeggen, hij gaf mij een kick’.

Romke van der Kaa (een bekende kweker en freelance publicist) schrijft daarover: ‘Samen met de buurtbewoners schept hij in een strook van een kilometer lang en vijftien meter breed een rijk gevarieerde wilde tuin. Het recept is eenvoudig: neem flink wat bouwpuin en ga samen met de bewoners graven, stapelen, en lukraak zaaien en planten. Benadruk vooral dat het project nooit af is; blijf bouwen en blijf creatieve energie in het project stoppen. Al snel zal de natuur gaan meedoen, waardoor een steeds complexer systeem zal ontstaan. En ruim vooral niets op; de mens en de natuur moeten hun gang kunnen gaan’. Een soortgelijk project heeft indertijd in de Groninger stadswijk Lewenborg plaatsgevonden. Het project in Groningen is uiteindelijk na circa 5 jaar stopgezet, maar de sporen ervan zijn nog steeds zichtbaar in de stadswijk Lewenborg.

Tijdens de laatste week van april ’22 waren we opnieuw een paar dagen in Heerenveen. Deze keer bedacht P dat we toch maar eens moesten gaan kijken bij de groenstrook aan de Kennedylaan in Heerenveen-midden. De ecokathedraal in Mildam maakte een jaar eerder op mij een overweldigende indruk. Ik ben het volledig eens met datgene wat Romke van der Kaa daarover in één van zijn artikelen schrijft. De groenstrook aan de Kennedylaan in Heerenveen-midden overweldigd wat mij betreft een stuk minder en oogt veel ‘braver’. Niettemin ben ik blij dat we ook hier een kijkje hebben genomen…

De groenstrook waar we het in deze post over hebben loopt diagonaal van linksboven naar rechtsonder in dit kaartje (iets helderder gekleurd dan de rest). Bron: Bomenplattegrond Gemeente Heerenveen.

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.