Zoals vrijwel alle werkdagen fietste ik ook deze ochtend langs de Paddepoelsterweg naar mijn werkplek op de Zernike Campus in Groningen. Op een bepaald moment zag ik een mooie laag grondmist. Zo mooi vond ik het dat ik even gestopt ben om een paar foto’s te maken. In de middagpauze vond ik een korte uitleg over wat mist precies is.

Mist ontstaat vaak in de nachten met weinig bewolking, waardoor het aardoppervlakte snel kan afkoelen. Hierdoor bereikt de grond het dauwpunt. De lucht is vaak vochtig, en op het moment dat deze vochtige lucht afkoelt, dan ontstaat er mist. Grondmist is mist lager dan ooghoogte.

Op de site van het KNMI is een wat meer diepgaande uitleg te lezen.

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.