Een paar zondagen geleden waren P en ik ‘even een ritje aan het maken’. Dat doen we wel vaker op een zondagmiddag. Deze zondag reden we naar Rolde. Toen ik in de gaten kreeg dat Rolde en Balloo erg bij elkaar in de buurt liggen wilde ik ook graag even in Balloo kijken. Jaren geleden waren er talrijke optredens van A.G. & Kate (en hun eventuele gasten) in ’t Schepershoes in Balloo. Albert Koopman was voorheen marechaussee geweest en had zijn carrière omgegooid. Samen kochten ze het pand wat later ’t Schepershoes in Balloo zou worden. Hij werd herder op ’t Ballooërveld met een kudde van ruim 600 schapen. Zijn partner Henny Groote zwaaide de scepter in ’t Schepershoes. Voor veel artiesten in de wijdere omgeving was ’t Schepershoes een podium waar ze graag kwamen optreden. En die schaapskudde? Die heb ik destijds nooit gezien… Geen wonder dus dat ik graag even in Balloo wilde kijken…

Een paar kleine aankondigen van optredens zoals die destijds in het Nieuwsblad van het Noorden stonden. De middelste vond ik wel leuk… Ze bedoelden natuurlijk The Bailes Brothers…
’t Schepershoes in betere tijden. Links op de foto is de Landrover en de aanhanger van A.G. & Kate nog te zien. Ik zag dat er tegenwoordig een mooie woning op dit perceel staat…
Het Ballooërveld is een van de mooiste heidegebieden van Drenthe, onder andere vanwege de uitgestrektheid. Rond 1900 zag Drenthe er voor een groot gedeelte zo uit. Heidevelden waren woeste gronden, waar de schapen op geweid werden. Het Ballooërveld is als een van de weinige gebieden gespaard gebleven voor de grootschalige ontginningen van de vorige eeuw. Wat het gebied vooral bijzonder maakt, is dat de samenhang tussen de heide en de aangrenzende beekdalen bewaard is gebleven. Het water dat op het Ballooërveld valt, zakt de zandbodem in en beweegt zich via het grondwater geleidelijk aan naar het lagergelegen beekdal. Daar komt het als kwelwater weer aan de oppervlakte en stroomt het de beek in. Het Ballooërveld is rijk aan geschiedenis. De oude handelsroute naar Groningen liep onder andere over het Ballooërveld. Talloze archeologische vondsten werden in dit gebied gedaan. In de Tweede Wereldoorlog legde de Duitse bezetter en een tankgracht aan (waar nog steeds de sporen zichtbaar van zijn.
In het Nieuwsblad van het Noorden van 30 juni 1990 stond een volledige pagina over Albert Koopman. Henny Groote en ’t Schepershoes. Deze foto van Albert Koopman (foto Han de Graaf) stond in het artikel met als bijschrift: ‘Wie heeft er zo’n beroep als ik? De stilte benauwt me nooit’. Verderop in deze post kunt u de rest van het verhaal lezen…

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.