Onderdendam is een klein dorpje dat ongeveer een kilometer of vier ten noorden van Bedum ligt. Het dorpje ligt aan een ‘knooppunt’ van waterwegen en had in het verleden daardoor een grotere (bestuurs)functie dan dat je zou vermoeden van een dorpje van minder dan 1000 inwoners. Sowieso is het een mooi dorp. Je kunt in en rond Onderndaam heerlijk fietsen en wandelen. Voor P en mij is de molen Hunsingo in het dorp een aparte attractie. Sinds een aantal jaren heeft Martin Kooijker er zijn restaurant ‘De Molenaar’ gevestigd. Wij hebben er inmiddels een paar keer buitengewoon goed gegeten. Een paar weken geleden bedacht ik dat ‘het wel weer eens tijd werd’ en ik stelde P voor om de volgende avond uit eten te gaan in Onderndaam. Lang hoefde ik niet aan te dringen…

Deze afbeelding vond ik Beeldbank Groningen. Ergens anders las ik de volgende tekst. De charme van de gerenoveerde korenmolen Hunsingo (1855) is al even innemend als die van het pittoreske Onderdendam. Dit restaurant is bijzonder. Chef Kooijker werkt enkel met een verrassingsmenu waarin hij al zijn creativiteit bundelt. Aandacht voor opmaak, bewerkte garnituren en een originele aanpak van vertrouwde smaken. Wees maar zeker: u bent hier in goede handen. Laat u ook zeker verleiden door een overnachting in de vroegere maal- of graanzolder.

P en ik hebben een paar keer eerder in Onderdendam gegeten. Martin Kooijker is een jonge vent met veel talent. Koken doet hij met ingrediënten uit de buurt. Zo wordt het meel voor de eigen gebakken broodjes een paar kilometer verderop gemalen in molen Joeswerd in het dorp Feerwerd. Elke twee maanden is er een nieuw menu. Het restaurant is niet al te groot en biedt plaats aan ruim twintig gasten. We hadden dus alle vertrouwen in het verrassingsmenu dat ons te wachten stond. Eenmaal binnen kozen we voor de ‘volledige belevenis’. We kozen er dus voor om alle acht gangen te nemen…

De eerste drie gerechtjes waren amuses. Een amuse is een zeer klein gerecht ter bevordering van de spijsvertering en om de smaakpapillen op gang te brengen. Een amuse brengt daardoor onze eetlust op gang.

De eerste drie gangen waren gebaseerd op beekridder (familie van de zalm), mosselen, garnalen en kabeljauw. Welke van de drie was mijn favoriet? Da’s moeilijk te zeggen… Ik twijfel erg tussen het gerechtje met de beekridder en het gerechtje met de garnalen. Ben er nog steeds niet over uit…

Vervolgens drie gerechtjes met vlees. Achtereenvolgens lever, ossenstaart (in de vorm van ravioli) en eendenborst. Welke van de drie mijn favoriet was? Ik twijfel tussen de ossenstaart (herinneringen aan mijn jeugd: ossenstaartsoep) en de eendenborst. Ook nu vind ik het moeilijk om een duidelijke keuze te maken…

Een selectie van 5 verschillende ambachtelijk gemaakte Nederlandse kaasjes (oplopend van een mild schapenkaasje naar een een behoorlijk stevige blauwschimmelkaas) en het dessert met onder andere ijs van karnemelk (verrassend lekker). Daarna een kop heerlijke muntthee met een beetje honing en de friandises; kleine zoetige hapjes voor bij de koffie of thee.

Het mooie van De Molenaar is dat je hartelijk welkom wordt geheten door de chef-kok zelf. Hij komt bij je aan tafel, maakt een praatje en controleert nog even of er dingen zijn waar rekening mee gehouden moet worden (dieetwensen en/of allergieën). Het is mooi om te zien hoe het aanwezige team ook echt als een team functioneert. Alles klopt gewoon. We arriveerden rond 18:00 uur en tegen 22:30 uur – toen we uitgegeten waren – kwam Martin Kooijker opnieuw langs met de vraag of we ook genoten hadden. Of er misschien één of meerdere gerechten favoriet waren? Ja, die waren er. De beekridder… Of misschien toch de garnalen? We hebben terug gegeven dat we een voortreffelijke avond hadden gehad en dat we graag een nieuwe reservering wilden maken. Ergens in de buurt van mijn verjaardag in juni. We hebben de datum al in de agenda staan en verheugen ons nu al op wat dan gaat komen…

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.