We waren in de meivakantie weer een weekje naar Heerenveen gegaan – da’s al een paar jaar onze vaste Airbnb-stek. We vinden de omgeving Oranjewoud (waar Heerenveen ook bij hoort) al een aantal jaren één van de meer een aantrekkelijke gedeelten van Friesland. De afgelopen meivakantie werd voor een groot gedeelte besteed aan het lezen van een aantal boeken die al een tijdje lagen te wachten op onze aandacht. Toch wil je af en toe wel even ‘op pad’. Meestal heeft P dan al een paar opties bedacht voor een uitstapje. Dat was deze week niet anders. Net als eerder had ze een paar kastelen uitgezocht die misschien wel de moeite van het bekijken waard zouden zijn.

We bekeken deze dag twee kastelen. De verrassing zat ‘um in de volgende twee feitjes.  Het kasteel met ‘Olt’ in de naam bleek een nieuw kasteel te zijn… Het kasteel zonder ‘Olt’ in de naam bleek verreweg het oudste kasteel te zijn…

Olt Stoutenburght
Ons eerste stopje was het dorpje Blesdijke. Deze plek is op ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Heerenveen te vinden. Daar aan de Markeweg is kasteel Olt Stoutenburght te vinden. Dit is niet een oud kasteel, in tegendeel. Pas in 1990 begon de bouw van deze opmerkelijke plek.

En op verschillende plekken bij en op het kasteel kwamen de etalagepoppen weer terug. Ik vond die ene helemaal links op de foto wel grappig…

In 1990 was Gregorius (Gerry) Halman circa 30 jaar oud. Hij begon in dat jaar aan zijn levenswerk. In z’n eigen tuin (hij woont nog steeds naast het kasteel) begon hij zonder tekening of ontwerp (maar wel met veel fantasie) met bouwen. Tegenwoordig is Gregorius ruim 70 jaar oud en Olt Stoutenburght is bijna voltooid. Het gebouw is 27 meter hoog en heeft het uiterlijk van een middeleeuws kasteel. Toen wij aan kwamen wandelen was er een rondleiding gaande met de kasteelheer als gids en enthousiaste deelnemers aan de rondleiding kwamen ons al tegemoet lopen. We hadden graag een kijkje binnen genomen, maar de kasteelheer was er voor die dag klaar mee. Het was geen optie om alsnog aan de/een rondleiding deel te nemen. Wel hebben we nog een paar foto’s kunnen maken op het terrein van Olt Stoutenburght en ons verwonderd over de ideeën van deze kasteelheer. Hij heeft trouwens iets met etalagepoppen (mannequins). Op de meest wonderlijke plekken waren ze te zien…

Toutenburgh
We reden vervolgens naar Vollenhove. Vollenhove is een klein stadje (stadsrechten in 1354) met iets minder dan 5000 inwoners. Ongeveer midden in ’t stadje was de kasteelruïne van Toutenburgh te zien. Wat we niet in de gaten hadden, maar pas de volgende dag ontdekten was dat Olt Stoutenburgh vernoemd is naar het voormalige kasteel Toutenburgh in Vollenhove. Wat een wonderlijk toeval… In een mooie parkachtige omgeving zagen we – op een klein eilandje – een prachtige ruïne met restanten van twee torens en een poort. Uiteraard hebben we hier ook weer de nodige foto’s gemaakt.

Het kasteel werd rond 1500 gebouwd voor Georg Schenck van Toutenburg, een edelman uit Tautenburg in Thüringen, die werd benoemd tot schout van Vollenhove. Hij was getrouwd met jonkvrouwe Anna de Vos van Steenwijck, die in 1526 overleed. Uit zijn tweede huwelijk met Joanna van Egmond werd onder anderen een zoon, Carel (1527–1571), geboren. Georg Schenck van Toutenburgh overleed in 1540, waarna het kasteel in bezit kwam van zijn zoon Carel en na diens dood eigendom werd van Georgs oudere broer Frederik. Na de dood van Frederik in 1580 kwam het in handen van de geslachten Van Haersolte en Van Boetselaer. In de achttiende eeuw raakte het bouwwerk in verval; er resteert alleen nog een ruïne. Een maquette van het oorspronkelijke kasteel is te zien in het Cultuur Historisch Centrum van Vollenhove. Hier bevinden zich ook diverse overblijfselen waaronder bouwelementen, aardewerk en de windvaan van de toren.
P kreeg in de gaten dat ik…
Een groepje grazende nijlganzen met jongen (9 stuks) in de gaten had…

Ik denk dat we deze dag overrompeld werden door de ongebreidelde fantasie en inventiviteit van de metselaar/kasteelheer in Blesdijke. De parkachtige omgeving in Vollenhove met de ruïne van een eens groots kasteel raakte ons meer. We hebben heerlijk gewandeld in het park daar in Vollenhove. En op de terugweg naar Heerenveen wachtte ons nog één mooie verrassing. Velden vol met bloeiende tulpen. Prachtig!

Later dan we van plan waren reden we Heerenveen weer binnen. Onderweg hadden we bedacht dat we door zouden rijden naar Oranjewoud en bij Hotel Tjaarda een hapje zouden eten (’t was immers vakantie). We hadden nog niet bedacht dat we beiden voor asperges zouden kiezen. Ze waren heerlijk!

Asperges eten en ondertussen een beetje mijmeren over de belevenissen van de dag. ’t Kon minder’ zou mijn vader gezegd hebben denk ik…
Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.