Tijdens de Dag van de Groninger Geschiedenis van 1 oktober 2022 kregen we ook een klein voorproefje te zien van de nieuwe voorstelling van Theatergroep WAARK. Zowel P als ik waren enthousiast en namen ons voor naar één van de uitvoeringen te gaan. Nu, ongeveer 7½ maanden later, waren P en ik bij de laatste uitvoering van ‘Staait N Bisschop Veur Stad’ in de Stadsschouwburg in Groningen. Het was de laatste uitvoering van deze voorstelling. We hadden de kaartjes inmiddels maanden in huis en ik was al bijna vergeten dat we op een mooie zondagmiddag naar de stadsschouwburg zouden gaan. In 2022 was het 250 jaar geleden dat Bernhard von Galen (de bisschop van Münster, beter bekend als Bommen Berend) de stad Groningen belegerde. Dat gegeven was de basis voor deze voorstelling.
Ergens in het dorp Helpman zien boer Boele en z’n vrouw Grytha de bui hangen. Zonder overleg met z’n vrouw besluit Boele hun geld te begraven (in een Keulse pot) on de appelboom op hun eigen stukje land. Het blijkt dat Bernhard von Galen juist op die plek zijn legerkamp opslaat. Huizen worden afgebrand, appelbomen verdwijnen en loopgraven worden gegraven. Terwijl de beschietingen van de stad beginnen denken Boele en Grytha na over een plan om hun kapitaal weer in handen te krijgen. Dan is er nog de verhaallijn van Wypkelina en soldaat Wijnant. Zij is protestant en de dochter van de stadsadvocaat en hij is katholiek. Wypkelina’s vader is sterk tegen de relatie van z’n dochter en probeert die op alle mogelijke manieren tegen te werken. Na een paar harde knallen, veel intriges, en allerlei verwikkelingen loopt alles goed af en vinden Boele en Grytha hun verstopte kapitaal weer terug en krijgen Wypkelina en Wijnant de opdracht van Carl von Rabenhaupt om voor veel nieuwe Groningers te gaan zorgen…
Wat heb ik genoten van deze voorstelling! De afgelopen jaren heb ik meerdere voorstellingen van WAARK gezien en eerlijk gezegd ben ik erg gesteld op de lichtvoetige (en historisch juiste) manier waarop deze theatergroep de Groninger geschiedenis als uitgangspunt voor veel van hun uitvoeringen gebruikt. Doorgaans zijn het juist die voorstellingen die mij erg aanspreken. Ik werd gelijk tijdens de eerste scène het verhaal ingesleurd en pas bij de staande ovatie aan het einde van de voorstelling weer losgelaten. Eén ding is zeker; wij zullen de komende tijd vaker naar een uitvoering van Theatergroep WAARK gaan. Ik ben benieuwd waar ze de volgende keer mee zullen komen…
Mooi verhoal Harry. En ik heb ook nog een tip veur Waark. Een toneelstuk over koster Willem oet Loo en de slag bie Jipsinghuizen. Mooi veur een boetenoetvoeren. Zuik moar es op. En doe as sekretoaris van de Verainen mot hoast wel een vinger in de pap hebben. Succes!!!
Het is een schitterend plan Bert, maar ’t probleem zit ‘um er in dat de Vereniging Stad en Lande en de Theatergroep WAARK helemaal niets met elkaar te maken hebben. Los daarvan ben ik natuurlijk sowieso geïnteresseerd in geschiedenis en buitengebeuren – een buitenopvoering van een toneelstuk over de Slag bij Jipsinghuizen zou ik prachtig vinden denk ik… Mooi dat je reageert trouwens, doet me goed!