De Stadsschouwburg aan de Turfsingel in Groningen.

Tijdens de Dag van de Groninger Geschiedenis van 1 oktober 2022 kregen we ook een klein voorproefje te zien van de nieuwe voorstelling van Theatergroep WAARK. Zowel P als ik waren enthousiast en namen ons voor naar één van de uitvoeringen te gaan. Nu, ongeveer 7½ maanden later, waren P en ik bij de laatste uitvoering van ‘Staait N Bisschop Veur Stad’ in de Stadsschouwburg in Groningen. Het was de laatste uitvoering van deze voorstelling. We hadden de kaartjes inmiddels maanden in huis en ik was al bijna vergeten dat we op een mooie zondagmiddag naar de stadsschouwburg zouden gaan. In 2022 was het 250 jaar geleden dat Bernhard von Galen (de bisschop van Münster, beter bekend als Bommen Berend) de stad Groningen belegerde. Dat gegeven was de basis voor deze voorstelling.

Boele en Grytha.
Een leuk klein kanonnetje op het podium. Enorme knallen…

Ergens in het dorp Helpman zien boer Boele en z’n vrouw Grytha de bui hangen. Zonder overleg met z’n vrouw besluit Boele hun geld te begraven (in een Keulse pot) on de appelboom op hun eigen stukje land. Het blijkt dat Bernhard von Galen juist op die plek zijn legerkamp opslaat. Huizen worden afgebrand, appelbomen verdwijnen en loopgraven worden gegraven. Terwijl de beschietingen van de stad beginnen denken Boele en Grytha na over een plan om hun kapitaal weer in handen te krijgen. Dan is er nog de verhaallijn van Wypkelina en soldaat Wijnant. Zij is protestant en de dochter van de stadsadvocaat en hij is katholiek. Wypkelina’s vader is sterk tegen de relatie van z’n dochter en probeert die op alle mogelijke manieren tegen te werken. Na een paar harde knallen, veel intriges, en allerlei verwikkelingen loopt alles goed af en vinden Boele en Grytha hun verstopte kapitaal weer terug en krijgen Wypkelina en Wijnant de opdracht van Carl von Rabenhaupt om voor veel nieuwe Groningers te gaan zorgen…

Wat heb ik genoten van deze voorstelling! De afgelopen jaren heb ik meerdere voorstellingen van WAARK gezien en eerlijk gezegd ben ik erg gesteld op de lichtvoetige (en historisch juiste) manier waarop deze theatergroep de Groninger geschiedenis als uitgangspunt voor veel van hun uitvoeringen gebruikt. Doorgaans zijn het juist die voorstellingen die mij erg aanspreken. Ik werd gelijk tijdens de eerste scène het verhaal ingesleurd en pas bij de staande ovatie aan het einde van de voorstelling weer losgelaten. Eén ding is zeker; wij zullen de komende tijd vaker naar een uitvoering van Theatergroep WAARK gaan. Ik ben benieuwd waar ze de volgende keer mee zullen komen…

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.