Tijdens ons verblijf in Ditzum had ik contact gehad met M, de penningmeester van de vereniging waar ik secretaris van ben. Hij adviseerde ons dat de kerk van Hinte (iets ten noorden van Emden) ook zeer de moeite waard zou zijn. Een en ander betekende dat we naar de andere oever van de Eems moesten rijden, maar de kerk in Hinte zou de moeite waard zijn aldus M. Eenmaal aangekomen in Hinte bleek dat de kerk dagelijks geopend was en dat het seizoen dat dat het geval was eindigde op 1 oktober. Met andere woorden, de kerk was gesloten…

Naast de kerk was een mooi steenhuis met een gracht er om en een ophaalbrug. Misschien dat we daar even zouden kunnen kijken? We hadden al gezien dat de poort openstond. Dan zouden we even op de binnenplaats kunnen kijken… Terwijl we na stonden te denken of dit een handige zet van ons was kwam er een persoon met een grote (en vooral zeer vriendelijke) zwarte labrador aan gewandeld. Het bleek de bewoner van het huis te zijn…

Het Kasteel Hinta is een waterslot in Oost-Friesland en ligt in de plaats Hinte in Nedersaksen in Duitsland. Reeds in de 14e eeuw waren er twee kastelen in Hinte, de Westerburg en de Osterburg (het huidige Kasteel Hinta). De Westerburg werd verwoest in 1443 door de Hanze. Dit was een reactie omdat de toenmalige leiders de piraterij van de Oost-Friese steden steunden. De Osterburg werd aan het einde van de 13e eeuw door de stamhoofden gebouwd in klassiek gotische stijl. Het oudste gedeelte is een steenhuis met aan de zuidzijde trapgevels. Deze werd gebouwd door Aild Allena (†1482) en Frederik Allena (†1527). Tijdens de renaissance, in 1704, werd de kasteelpoort toegevoegd. In de 18e en 19e eeuw werd het kasteel herbouwd tot zijn huidige vorm. Sindsdien heeft het vier vleugels met een grote binnenplaats, omringd door een brede gracht. Het slot staat naast de kerk die op een terp is gebouwd in de 14e eeuw. Tijdens de Emder Revolutie in 1602 was het kasteel bezet door troepen uit Emden. Tijdens het terugveroveren van het kasteel is het ongeschonden uit de strijd gekomen. Sinds 1567 is het kasteel privébezit van de adellijke familie van Frese.

De man positioneerde zich in de opening van de poort (de binnenplaats bekijken zat er niet meer in) en er ontstond een erg vriendelijk gesprek over Groningen, over restaurants in de buurt (hij at wel eens bij Het Prinsenhof) en allerlei andere zaken. Buitengewoon goed geïnformeerd was deze man en we hebben (denk ik) ongeveer drie kwartier staan kletsen. Zeker achteraf – nu ik weet dat hij iemand van de adellijke familie van Frese was/is – vond ik het wel een bijzondere ervaring. Het huis bekijken zat er dus niet in, maar het landgoed was ook een park, we waren vrij om (daar) even rond te kijken…

Het was jammer dat we niet de kerk konden bekijken waar M ons naar toe had gestuurd. Van de bewoner van het kasteeltje hoorden we dat de kerk in eerste instantie deel van het landgoed van de Burg Hinte had uitgemaakt, maar dat de familie al heel wat jaren terug had besloten om de kerk over te dragen aan de plaatselijke gemeente. Iets wat in mijn beleving te maken gehad zou kunnen hebben met de kosten van het onderhoud van het kolossale kerkgebouw. Voor ons was het een leuke en vooral onverwachte ontmoeting op deze middag. Ik had ondertussen al een vierde en laatste stopje voor deze dag bedacht…

Vorige post Volgende post

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.